nyitalia

1. Vattenkokaren Bollitore 9093 av Michael Graves för Alessi
Designföretaget Alessi utvecklades i Piemonte 1921. Företaget arbetade inledningsvis med gjuteri och bearbetning av främst mässing och nickel. Men från början av 1930-talet fokuserades arbetet på stål.

Under 1970- och 80-talen genomförde företaget, under ledning av Albert Alessi, flera fruktsamma samarbeten med formgivare som Aldo Rossi, Achille Castiglioni, Ettore Sottsass, Philippe Stark och Michael Graves.

Läs mer om Stark här!

Det var Graves som tillsammans med Alessi 1985 tog fram den klassiska vattenkokaren Bollitore 9093. Vattenkokarens slicka formgivning, rostfria stål och fågelformade pip skulle göra den till den tidlösa designikon som den är idag.

tekokare auktion Alessis och Michael Graves Bollitore 9093. Bild: Ambiente Direct

2. Moka Express av Alfonso Bialetti
Vi kan inte prata om Bialetti utan att åter nämna Alessi. Bialetti grundades i Piemonte av Alfonso Bialetti 1919. Företaget arbetade under flera år med aluminiumproduktion, men verksamheten såldes till Alessi 1927.

Snart bestämmer sig Bialetti för att starta om på nytt. 1933 utformar han Moka Express, en konstruktion som fullkomligt revolutionerade sättet att koka kaffe på - hemma och på kontoret. Men endast några få producerades före krigsutbrottet 1939. Det var först när sonen Renato tog över företaget, som han gjorde kaffekokaren till den bästsäljare som den är idag. Genom Paul Campanis reklamkampanjer blev Moka Express snart en favorit även internationellt.

espressokokare Bialettis Moka Express. Bild: Blogspot

3. Superleggera av Gio Ponti för Cassina
Möbel- och inredningsföretaget Cassina grundades i Brianza 1927 av bröderna Cesare och Umberto Cassina. Efter andra världskriget sysslade Cassina med inredning av kryssningsfartyg. Under ett av dessa uppdrag möter bröderna stjärnformgivaren Gio Ponti - ett möte som snart resulterade i ett nära samarbete.

Gillar du Gio Ponti? Spana in fler av hans föremål på Barnebys!

Gio Ponti designar stolen Superleggera för Cassina 1952. Ponti intresserade sig för möblemangets material och vikt vilket speglades i produktionen av Superleggera. Stolens nätta och avskalade formgivning gjorde den snart till en av Cassinas starkast lysande stjärnor.

Designstolar, auktion Cassina och Gio Pontis Superleggera. Dessa stolar såldes via amerikanska auktionshuset Wright för 46 000 sek i mars 2013. Bild: Barnebys

4. Skrivmaskinen Valentine av Ettore Sottsass för Olivetti
Camillo Olivetti inledde sin produktion av skrivmaskiner 1908. Den tidigaste förlagan till skrivmaskinen uppfanns av den venetianske typografen Franscesco Rampazetto 1575. Men det skulle dröja till 1878 innan det amerikanska företaget Remington lanserade skrivmaskinen som vi känner den idag.

Olivietti etablerade sig omedelbart på den italienska marknaden och produkterna blev kända för sin innovativa teknik och tilltalande estetik. En av Oliviettis mest kända skrivmaskiner är Valentine skapad av Ettore Sottsass och Perry A. King. Valentine-maskinerna är kända för att vara lätta och framför allt bärbara.

vintage skrivmaskin Olivettis Valentine. Ett exemplar av denna såldes via Sothebys för 545 000 sek i november 2013. Bild: Barnebys

5. Vespa av Piaggio
Piaggo grundades i Sestri Levante utanför Genua i Ligurien 1884. Inledningsvis arbetade företaget med marinteknink, innan det gick vidare till tillverkning av lokomotiv och järnvägsvagnar. 1938 avled grundaren Rinaldo Piaggio och företaget gick i arv till sönerna Enrico och Armando. I början av 1940-talet tillverkade bolaget bland annat tåg, flygmotorer, flygplan, lastbilar, bussar och hissanordningar.

Huggsexa när Piaggios första Vespa såldes på auktion, läs mer här!

Trots att en stor del av Piaggios fabriksanläggningar bombades sönder under andra världskriget fick företaget ett uppsving efter krigsslutet. Enrico Piaggio såg tidigt ett behov av ett billigt och praktiskt fordon i detta Europa i spillror. Resultatet blev Vespa som fick sitt namn då Enrico vid åsynen av fordonets ritningar skulle ha utbrustit “Sembra una vespa” - Den ser ut som en geting.

Vespan började tillverkas 1946 och produktionen växte snabbt. Inom några år fanns Vespa i 114 länder. Den lilla mopedens framgång kan dels hänvisas till dess praktiska komfort och smarta positionering av växellåda. Men det var i filmen Roman Holiday när filmstjärnan Audrey Hepburn satte sig i sadeln som Vespan nådde sann kultstatus.

Vespa, pris Piaggios Vespa. Detta exemplar såldes via auktionshuset Catawiki för 132 000 sek i december 2016. Bild: Barnebys

Färdas som en italienare, hitta din Vespa här!

Kommentera