Den rådande secondhand-trenden och en större medvetenhet om miljön har gjort att allt fler vill inreda med äldre och unika möbler. Att handla inredning

på andrahandsmarknaden är både klimatsmart och billigt och dessutom blir hemmet mycket mer livfullt och spännande genom att blanda gammalt med nytt och antikt med design.

Äldre möbler från 1800-talet eller tidigare är handgjorda och ofta i väldigt fint skick, så är även många nyare möbler. Det mest omfattande skadorna som kommer med möbler köpta på auktion är ofta orsakade genom tidigare restaureringar. Det bästa är därför att lämna in möbeln hos en auktoriserad möbelkonservator eller tapetserare som även kan ge dig adekvata råd. En del tapetserare är specialiserade på enskilda formgivare, så som OH Sjögren är på Carl Malmsten-möbler. Genom att lämna in möbler till en möbelkonservator tillkommer förstås en viss kostnad beroende på vilken typ av möbel det är, o andra sidan blir det hantverksmannamässigt väl utfört enligt de metoder som är bäst och mest skonsamma för möbeln.

Johan Ekström är specialiserad på 1700- och 1800-talsmöbler men får utöver dessa även in enstaka allmogemöbler och bättre fanérade 1900-talsmöbler, formgivna av bland andra Axel Einar Hjorth och Gunnar Asplund. Oftast handlar det om att rätta till limningar från förr och att restaurera fanéren.

- För ungefär 50år sedan hade man ett helt annat sätt att se på möbelrenovering. Då lät man, till skillnad mot idag, putsa ner fanéren med slippapper och det är oftast detta som nu är svårast att åtgärda, berättar Johan.

Äldre möbler från denna tid är annars handgjorda och högkvalitativt utförda, dessutom säljs de ofta för en tämligen billig peng på auktion.

- Förhoppningsvis får fler upp ögonen för dessa vackra och karaktäristiska möbler, säger Johan. Han är samtidigt förvånad över att så många idag lättvändigt köper möbler på onlineauktion utan att först ta reda på möbelns egentliga skick men som han säger; 'vad som först kan tyckas se omöjligt ut att laga oftast går att återgärda för den med rätt kunskap'.

Hur påverkar det då priset att man valt att klä om en möbel om man i framtiden väljer att lämna in den på auktion? Enligt Eva Seeman, ansvarig specialist inom design och modernt konsthantverk på Bukowskis, gynnas många möbler av en uppfräschning och är det värmefläckar eller fanérskador är det ett plusvärde om en försiktig konservering har gjorts.

- Har man till exempel en 1950-talsfåtölj klädd i en brokig 70-talstextil kan den vara väl värd att klä om, innan man säljer den på auktion. Skinnmöbler vinner o andra sidan nästan aldrig på att kläs om och likaså är en sliten originalklädsel på möbler från det tidiga 1900-talet att föredra, anser Eva Seeman.

Mycket beror på vad det är för typ av möbel och i vilket skick den är i, det bästa är därför att först fråga ett auktionshus om råd samt att ta reda på vad kostnaden skulle bli hos en tapetserare.

- Om man sen väljer att klä om sina fåtöljer innan försäljning kan det vara bra att dokumentera hur de såg ut innan de fick nya kläder, säger Eva Seeman.

 

Är du nyfiken på värdet av dina möbler? Prova då Barnebys kostnadsfria värderingstjänst.