Kapplöpningen är igång. Det är tiden på året då de stora auktionshusen hoppas på nya rekord som ska lägg grunden till höstens intag av nya prestigeuppdrag och "gratis" marknadsföring. Amedeo Modiglianis målning ”Nu couché (sur le côté gauche)” såldes för 157,2 miljoner dollar på Sotheby´s, dock efter en stillsam budgivning med endast ett bud.

Fjärde dyraste tavlan på auktion någonsin

De två mästerverk som fått mest uppmärksamhet i vår, inte minst på grund av deras chanser till nya världsrekord, är Picassos målning "Fillette à la corbeille fleurie" från 1905, ur paret Rockefellers fantastiska konstsamling som såldes härom dagen på Christie´s för 115,2 miljoner, liksom just Amedeo Modiglianis målning ”Nu couché (sur le côté gauche)” som inatt klubbades för dryga 157 miljoner dollar.

Här kan du läsa mer om försäljningen av Rockefeller-auktionen! 

Rockefellers Picasso-målningen som förväntades gå ännu högre Rockefellers Picasso-målningen som förväntades gå ännu högre

Medan försäljningen av Picassos verk var lite av en besvikelse jämfört med förväntningarna så var Modiglianis miljard-målning allt annat än en besvikelse.

Det är ingen tvekan om att naket säljer. Modigliani-målningen som letar sig in i den exklusiva skara verk som kostat mer än en miljard kronor blir därmed den fjärde dyraste målningen som någonsin sålts på auktion, och världens näst dyraste nakenporträtt.

Även om  prislappen inte nådde hela vägen fram för att slå det tidigare rekordet av konstnären, så är det ganska imponerande att Modiglianis målningar jämförs med Picassos. Tidigare rekordet är 179,4 miljoner kronor, som Christie´s fick då man 2015 sålde ett annat nakenporträtt av konstnären.

Tidigare rekord-målningen Tidigare rekord-målningen

Rekord för Sotheby´s

Priset för målningen motsvarar närmare 1,4 miljarder kronor vilket innebär ett nytt rekord för Sotheby´s. Det anrika auktionshuset har det senaste åren blivit omsprunget av konkurrenten Christie´s, som förra året med Leonardo da Vincis "Salavtor Mundi" som såldes för cirka 4 miljarder och blev världen överlägset dyraste målning som sålts någonsin, men nu tar Sothebys på allvar upp kampen igen.

Hyfsad avkastning

Det var inte så länge sedan målningen, som anses vara Amadeo Modiglianis största, var ute till försäljning. Redan 2003 såldes nakenporträttet på Christie´s, men då för en sjättedel av nattens rekordnotering. Det vill säga 26,9 miljoner dollar.

Konstnären Amadeo Modigliani skapade rubriker redan på sin tid Konstnären Amadeo Modigliani skapade rubriker redan på sin tid

Polisen stängde galleriet

Idag är Amadeo Modigliani hyllad över hela världen men när måleriet först visades 1917 blev det skandal utan dess like. I Paris stängde polisen igen utställningen framför ögonen på besökarna.

Men som alltid är det någon som ser bortom samtidens förskräckelse. Konsthandlaren Léopold Zborowski såg potentialen och betalade Modigliani några franc medan han sålde tavlan vidare till den legendariske samlaren Jonas Netter.

Idag hänger de flesta av de totalt 35 nakenmålningar som visades i Paris 1917 ägs i dag av museer. Vem vet kanske kommer även denna dyka upp på ett av alla nya museer?