1. Praktskåp, Axel Einar Hjorth, 1929

Detta skåp kröner perioden för de svenska utställningsmöblerna under 1920- och 1930-talet. Det är sannolikt just denna epok som kommer att bli ihågkommen när framtidens möbelhistoriker berättar om det svenska 1900-talet.

 

2. Inredningen till M/S Kungsholm, Carl Bergsten m. fl. 1920-tal

Propagandamöbler för att visa upp svensk konst och dito konsthantverk i världen. I samband med andra världskriget beslagtogs båten och interiören höggs upp. Rena rama Biggles-mysteriet!

 

3. Liljevalchssoffan, Josef Frank, 1934

Josef Frank lyckades transformera Firma Svenskt Tenns formspråk från stram utställningsfunktionalism (med rötter i Adolf Loos mentalhygienstänk) till organisk komfort utan att förvrida varumärket. Man kan välja många möbler ur hans produktion men knappast en mer generös än denna.

 

4. Svante Skogh, modell nr 775, 1954

Svante Skoghs enorma formgivargärning har helt glömts bort. Han var en ledande svensk möbelarkitekt under 50- och 60-talet (i viss mån även 1940-talet) och har ritat en oerhörd mängd modeller som gått i produktion. Modell nr 775 är ett utmärkt exempel på hans förmåga att skapa formsäkra produkter.

 

5. Utö, bord, Axel Einar Hjorth, 1930-tal

Efter ett decennium med lyxmöbelproduktion inredde Hjorth den välbärgade klassens fritidshus. Här är formen allt, inga excesser what so ever.

 

6. Gunnar Eklöf, stol 804/3B, 1949/1950

Ett fint exempel på den nya tidens metodiska och närmast vetenskapliga sätt att ta fram ändamålsenliga möbler för folkhemmet. I och med detta synsätt är de borgerliga stilgarnityrens tid i var mans hem på upphällningen. Inte en dag för tidigt!

 

7. Stora och lilla Kraal av Kerstin Hörlin-Holmquist, 1952

Radikal kvinnlig formgivardebut på den tillåtande mässan 52 möbler 52. Formerna, materialen, enkelheten och sammanhanget i vilket modellerna först visades, ja allt är bra!

 

8. Cavelli, Bengt Ruda, 1958

En perfekt företrädare för IKEA:s fantastiska möbelflora från efterkrigstiden.

 

9. David Rosén och Egon Möller-Nielsen, 571-005, satsbord, 1953

Min personliga favorit ur NK:s/Gustavsbergs fantastiska emaljkollektion. Sagolika motiv och fantastiska färger och dessutom tidens stryktåligaste material!

 

10. Jetson, Bruno Mathsson, 1966/1969

Böjträkungen lyckades med Jetson att leverera ett bidrag av internationell kvalitet till rymdålderns interiörer. Tack och lov att den blev en evergreen!

Just nu tävlar Barnebys ut ett exemplar av Andreas Siesings bok Svenska möbler. Tävla här!