I sin serie Cowboys and Indians ifrågasatte Andy Warhol USA:s kanske mest klassiska stoff: konflikten mellan cowboys och indianer, som ofta romantiserade Vilda Västerns ideal och blivit en självklar del av den amerikanska kulturen.

Serien innehöll motiv av flera amerikanska hjältar, däribland en ung överstelöjtnant Theodore Roosevelt i uniform från 1898. Warhol ställde frågan varifrån bilden av den typiska hjälten kom och hur den tagit sig in i den amerikanska kulturen. Exempelvis kom bilden av Vilda Västerns absoluta idol John Wayne från bioduken och inte från några historieböcker. Cowboys and Indians suddade ut gränsen mellan verklighet och fiktion, fakta och legender.

Andy Warhols bild av Theodore Roosevelt har nästan blivit mer känd än fotografiet som legat till grund för screentrycket. De flesta skulle nog kunna säga vem som är konstnären bakom det färgglada verket, men det är få som vet vad fotografen bakom originalet hette. Popkonstnären gjorde bilden av Roosevelt odödlig.

Att avbilda USA:s presidenter ligger många konstnärer varmt om hjärtat. Kanske är det just bilden av den typiska hjälten som fascinerar, eller så ligger det helt enkelt en tjusning i att porträttera en av världens mäktigaste män.

Här är några fler verk med motiv av amerikanska presidenter!

blog blog
blog (1) blog (1)
blog (1) blog (1)
blog (2) blog (2)
blog (3) blog (3)
blog (4) blog (4)

Andy Warhols Teddy Roosevelt från serien Cowboys and Indians finns med i Great Dane Auctions auktion Modern and Contemporary Fine Art som pågår fram till den 27 februari. Här hittar du hela katalogen!