Under sommaren kom en teckning gjord med kulspetspenna in till Barnebys värderingstjänst. Swann Galleries på Manhattan kommer att auktionera ut verket på deras auktion med modern och samtida konst i november. Vad som utmärker verket från 1956 är att det var samma år som New Yorks Museum of Modern Art skrev till Warhol och avvisade hans "Shoe"-teckning från deras samling.

År 1956 hade en 28 år gammal Andy Warhol börjat bli erkänd på New Yorks konstscene tack vara en rad utställningar i staden. I hans tidiga karriär arbetade Warhol med reklam och illustrationer av skor för magasinet Glamour samt för skodesignern Israel Miller var hans förta uppdrag. Det var en av dessa teckningar som Warhol skickade in till MoMA med hopp om att den skulle bli en del av museets permanenta samling.

MoMA avslöjade att de hade avvisat Warhol 53 år senare, 2009, via sociala medieplattformen Twitter. Brevet i fråga, daterat den 18 oktober 1956, skickat till Warhol på 242 Lexington Avenue, New York, förklarar varför samlingens kommitté gjort valet att avböja teckningen "Shoe" som Warhol erbjudit som en gåva.

I brevet stod det "Jag är ledsen att jag måste meddela er om att kommittén beslutat, efter en noggrann avvägning, att de inte kommer anta denna till vår samling. Tillåt mig förklara att pågrund av våra väldigt begränsade galleri- och förvaringsutrymmen måste vi avböja många gåvor eftersom vi anser det orättvist att ta emot som gåva, ett verk som kan komma att visas oregelbundet."

För att försäkra sig om att teckningen inte skulle vara kvar på museet avslutades brevet med "P.S. Teckningen kan hämtas upp på museet när det passar er." All ära till MoMA som kunde se det roliga med att erkänna deras misstag och twittrade brevet.

Idag kan en av Warhols skoteckningar klubbas för flera tiotusentals dollar på auktion. År 2002 såldes en i bleck och bladguld, skapad 1956 för 27 500 pund på Christie's. Fler avslutade auktioner med verk av Andy Warhol kan du hitta under slutpriser, eller genom att klicka här.

Samma år som Warhols verk avvisades av MoMA hade konstnären arbetat med andra teckningar, bland annat kulspetsstudier av män. Voyeuren i Warhols teckningar av männen återfinns i hela hans oeuvre, som i filmen Sleep från 1963 liksom i hans fotokonst från 1986.

Verket som skickades in till Barnebys värderingstjänst var en av de tidiga teckningarna av unga män, varav några fanns med i Warhols utställning Drawing for a Boy-Book på New York galleriet Bodley Gallery 1956. De intima verken hämtar inspiration från de franska mästarna Henri Matisse och Jean Cocteau som låter streck utgöra den mänskliga kroppen. Andra verk ut serien finns på flera stora museum runt om i världen, däribland The Tate i London.

I år kommer teckningen som skickades in till Barnebys återvända till New York, 61 år efter sin skapelse. Swann Galleries i New York kommer att auktionera ut verket i maj 2018 och har beräknat att originalverket kan gå för över 10 000 dollar på auktion.

Tror du att du också har något som kan vara värt en slant? Skicka in det till Barnebys värderingstjänst genom att skapa ett konto här. Ladda upp foton och information om ditt föremål - vilket kan göras direkt från din smartphone. Ditt föremål kommer därefter bli skickat till våra experter som värderar föremålet och upprättar ett certifikat för värderingen. Varje värderingsansökan besvaras inom 48 timmar. Vårt team av specialister är erfarna auktionsexperter som har samlat på sig års erfarenhet inom konstvärlden.