Millesgården har tack vare Millesgårdens vänförening via Sotheby´s förvärvat två romerska marmorfigurer föreställande hundar, från andra århundradet efter Kristus. Skulpturerna var på slutet av 1930-talet till salu tillsammans med den skulptur av Aktaion som Carl Milles köpte till hans imponerande samling av antika skulpturer på Millesgården. Men Milles köpte då endast mansfiguren som bär spår av av hundkäftar och tassar på låren och plinten. Inte hundarna.

Aktaion var enligt grekisk mytologi sonson till kungen av Thebe och en skicklig jägare. Under en jakt med sina två hundar går han in i en förbjuden skog och ser där jaktgudinnan Artemis bada naken. Artemis upptäcker honom och i vredesmod förvandlar hon Aktaion till ett rådjur, varpå jägarens egna hundar anfaller och sliter honom i stycken.

På British museum i London finns en skulpturgrupp i samma tema, inklusive hundar, men i mindre skala. Där ser man hur horn börjat växa ut ur Aktaions huvud.

Skulpturerna var utropade på en av Sotheby´s auktioner i våras, men återropades då inget bud nådde upp till bevakningspriset.

Förvärvet kompletterar Millesgårdens redan högt ansedda antiksamling och möjliggör också forskning kring Carl Milles antiksamling och hans samlande, varför han gjorde de val han gjorde i samband med sina inköp men även forskning kring den specifika skulpturgruppen.

Lagom till Nordens exklusivaste antikmässa, Grand Antiques, äger rum på Millesgården den 13-16 oktober kommer skulpturen visas för allmänheten.