Antonio Saura föddes den 22 september 1930 i Huesca i Spanien och skulle komma att bli en av efterkrigstidens skapare vars kritiska röst fortfarande ekar starkt i den spanska konst och litteraturhistorien.

Efter att ha varit sängliggande i fem år på grund av tuberkulos började Saura, som då bodde i Madrid, att måla och skriva, året var 1947. Till en början skapade han teckningar och målningar med drömlika, surrealistiska motiv som inte sällan föreställde fantasilandskap i en färggrann palett. Influenser vad både Hans Arp och Yves Tanguy.

Under 1952 och 1954-55 vistades konstnären i Paris. Här träffade han Benjamin Péret och fick ett starkare samröre med surrealisterna i staden. Efter en kort tid valde han dock att istället göra vännen Simon Hantaï sällskap och hans abstrakta måleri, i granna färger, med organiska, nästan slumpmässiga tendenser började ta form.

Under den senare hälften av 1950-talet börjar Saura övergå till motiv som främst utgörs av kvinnor, nakenstudier, självporträtt och korsfästelsescener. I slutet av årtiondet bildar han El Paso Group och träffar Michel Tapié för första gången.

Efter utställningar i både Munich och New York tar karriären fart och stora museum lägger till hans verk i deras samlingar. Idag finns Saura i Sverige representerad i Göteborgs konstmuseums och Moderna museets samlingar.

Suara gick emot samtidens ideal och trender och vad som tidigare hade varit färggranna motiv övergick till svarta, blåa och bruna toner. Samtidigt får han beställningar på illustrationer till flera av litteraturvärldens tungviktare såsom Cervantes Don Quijote, George Orwells 1984 och Kafkas Tagebücher.

Under slutet av 1960-talet bosätter sig konstnären i Paris och engagerar sig i oppositionsrörelsen mot Franco. Han börjar delta i debatter och kontroverser inom såväl politik som estetik och konstnärligt skapande.

Under 1970-talet överger Saura oljemåleriet och ägnar sig enbart åt konst på papper och arbetar främst med litografier. Under den här perioden skapar han bland annat serien Moi (1976) i silkscreentryck.

Under 1970- och 80-talen börjar Saura skriva mer och får sina texter publicerade. Samtidigt börjar han samarbeta med sin bror, filmregissören Carlos Saura vilket leder till flera scenografijobb för både teater, balett och opera. 1998 avlider Antonio Saura i Cuenca.

Samtliga serigrafier ingår i Duran Arte y Subastas auktion som går av stapeln den 28 mars 2019. Här hittar du hela auktionshusets katalog.