"Detta är en av de många konkreta konsekvenserna av beslutet att lämna Europeiska unionen senast den 29 mars 2019. Storbritannien kan inte vara värd för Europas kulturhuvudstad år 2023", sa en talesman för Europeiska kommissionen den 14 December 2017.

Både Storbritannien och Ungern hade tidigare utsetts till värdländer för de europeiska huvudstäderna år 2023. Enligt den engelska tidningen The Guardian hade sex brittiska städer redan påbörjat sina kandidaturer: Belfast och Derry på Nordirland, Dundee i Skottland samt Milton Keynes, Leeds och Nottingham i England. Mycket pengar har redan spenderats och det råder en stor besvikelse för många av de engagerade politikerna liksom gemene kulturälskare.

"Det verkar som att det är vettigt att stoppa urvalsprocessen nu," tillade talesmannen för den Europeiska kommissionen.

Det är en enorm förlust för städerna som hoppats på att locka besökare i och med utnämningen. År 1990 och 2008 var Glasgow respektive Liverpool  europeiska kulturhuvudstäder. Detta hade en omdanande effekt på båda städerna, händelsen genererar både kultur, turism och stolthet i samhället.

Projektet har funnits sedan 1985 och Europeiska unionen utser för närvarande två kulturhuvudstäder per år. Tanken är att utmärkelsen ska uppmärksamma städer som får möjligheten visa upp men också utveckla sitt kulturliv. År 2017 är det Århus i Danmark och Paphos på Cypern som utsetts till europeiska kulturhuvudstäder.