John De Andrea (1941 - ) är skulptör verksam i Colorado i USA och har gjort sig känd för sina hyperrealistiska skulpturer i naturlig storlek. Allt som oftast är de nakna kvinnor, så förvillande verklighetstrogna att det är svårt för betraktaren att avgöra om det är en skulptur eller en levande människa. De är avgjutna av levande modeller och skapade i polyester, polyvinyl, glasfiber och äkta människohår. Ambitionen är att göra skulpturerna så pass lika verkliga människor att man ska luras att tro att de andas.

Skulpturen "Linda Reclining" av John De Andrea kommer att säljas på auktion hos Subastas Galileo den 23 februari i Madrid.

Som tumregel skapar De Andrea oftast sina skulpturer efter människor i hans närhet. Grundläggande för arbetet med skulpturerna är att täcka dem i olja och glasyr, för att uppnå känslan av riktig hud.

Under sin karriär som skulptör blev det naturligt för den amerikanske konstnären att orientera sig mot hyperrealismen.

- Jag kombinerade målning med skulptur och gillade det tills en dag när jag började tycka att det var dumt. Varför inte skapa en verklig karaktär istället? förklarar John De Andrea.

John+De+Andrea+photo+r.r John+De+Andrea+photo+r.r

Skulpturen "Linda Reclining" beräknas av Subastas Galileos experter att klubbas för cirka 100 000 kronor.

I auktionen finns verk av en mängd andra stora konstnärer, såsom Roy Lichtenstein, Andy Warhol, Joan Miró, Picasso och många andra. Här hittar du hela katalogen!