Stockholm

Två stjärnor: Frantzén, Mathias Dahlgren-Matsalen, Oaxen Krog (ny)

En stjärna: Ekstedt, Esperanto, Gastrologik, Mathias Dahlgren-Matbaren, Operakällaren, Volt (ny)

Malmö

En stjärna: Ambiance à Vindåkra (ny), Bloom in the Park (ny), Vollmers (ny)

Göteborg

En stjärna: Thörnströms Kök, 28+, Sjömagasinet, Bhoga, Koka (ny), SK Mat & Människor (ny)

Totalt har Sverige idag 18 stjärnrestauranger, mot Danmark som har 16. Stockholm liksom Köpenhamn har numera vardera tre stycken tvåstjärniga restauranger. Noterbart är att Danmark har hälften av befolkningen mot Sverige, varför vi borde ha haft cirka 30 stjärnrestauranger om vi gör en jämförelse per population. Helsingfors har numera inte någon tvåstjärnig restaurang. Oslo stoltserar däremot med en tvåstjärnig restaurang.

Ekologiska livsmedel

Fler frågar efter ekologiska livsmedel. En betydande ökning kan ses för både matvaror och med i trenden följer också Systembolaget.

Under året som kommer lanseras 35 ekologiska viner varav 5 är på box.

Under föregående år ökade försäljningen med cirka 100 procent, både i volym och värde. Ekologiskt vin utgjorde cirka 11 procent av den totala volymen 2014.

Vilka länder säljer mest ekologiskt? I topp ligger Italien, Sydamerika kommer tvåa med Argentina och Chile följt av Spanien, Frankrike och Sydafrika.

Vill tipsa om tre ekologiska vita viner som jag tycker håller hög kvalitet. Först två franska klassiker, en chablis och ett rieslingvin från Alsace. Sist en härligt tropisk sauvignon blanc från Nya Zeeland.

Doft: Stor rökig doft med aromer av äpple och citrus.

Munhåleupplevelse: Torr, lätt smörig och citrusfrisk, lite spetsig smak.

Doft: Aromatisk och persikofruktig.

Munhåleupplevelse: Torr, frisk och balanserad smak. Aptitretande.

Doft: Stor aromatisk och tropisk med tydlig arom av passionsfrukt och svart vinbärsblad.

Munhåleupplevelse: Torr, frisk och angenämt bitter smak.

 

Med en värmande marssolshälsning,

Carl Jan Granqvist