Årets bästa restaurang är enligt White Guide 2016 Fäviken Magasinet utanför Järpen i Jämtland. Årets bästa gastronomi stod Stockholmsrestaurangen Esperanto för. Årets Serviceupplevelse serveras på Spritmuseums restaurang, belägen på kungliga Djurgården.

I över tio år har Sverige som första land i Norden berikats med en årligen återkommande, seriös restaurangguide som bör finnas i varje medveten konsuments handbagage.

White Guide har etablerat sig som en självklar auktoritet och en drivande kraft i utvecklingen av både svensk gastronomi och svensk restaurangkultur. Nyckeln är en seriös och innovativ krogkritik, full transparens runt bedömningskriterierna och en hög journalistisk integritet. White Guide testar anonymt och betalar sina restaurangnotor.

På restaurangscenen premierar de framför allt personlighet, förnyelse, hållbarhet och ambiance. White Guide värnar om en sund näringsverksamhet i de branscher som bevakas.

Den första vårsolen börjar hitta fram och även om det är korta stunder så värmer den både ansikte och själ. Jag har denna vecka valt att rekommendera två roséviner, det första en klassisk stilla sydfransk rosé och det andra en mousserande rosé från Italien gjord enligt champagnemetoden. Roséviner blir dessvärre allt som oftast förpassade till sommaren trots att de är utmärkta matviner att servera året runt.

Veckans första vin kommer från Languedoc-Roussillon i södra Frankrike och är gjort på druvan syrah. Bakom vinet står sammanslutningen Foncalieu vilket grundades 1967 av några vinproducenter, idag ingår kooperativ och vinodlare från hela Languedoc. Puycheric kommer från den västliga delen och odlingarna återfinns kring de medeltida städerna Carcassonne och Narbonne. Efter skörd pressas druvorna varsamt och druvjuicen får ligga tillsammans med skalen under några timmar innan de skiljs åt och vinet får sin jäsning och lagring på rostfria ståltankar.

Doft: Stor bärig doft med mängder av granatäpplen, körsbär och örter.

Munhåleupplevelse: Ungdomligt frisk med finstämda toner av mogna körsbär och vildhallon.

2014 Puycheric Syrah nummer 2209 Alkohol: 12,5 % Pris: 69 kr

 

Veckans andra vin är en bubblande rosé och närmare bestämt en Metodo Classico rosé från norditalien. Metodo classico är Italiens namn på champagnemetoden. I det här vinet hittar vi druvan pinot noir och en mindre del av druvan chardonnay vilka efter vinifiering har lagrats på sin jästfällning i hela 36 månader innan det degorgerats (jästproppen skjutits ut). Vinet passar utmärkt på egen hand eller till såväl gratinerad hummer, halstrade pilgrimsmusslor med en blodgrapefrukt- och fänkålssallad som till en stor skål med räkor.

Doft: Ren inbjudande doft med mängder av färska röda bär som hallon och smultron följt av solmogen blodapelsin och en lite nötig brödighet.

Munhåleupplevelse: Torr med krispig fruktsyra och söta mogna röda bär med en lite örtig och brioche-osande finish.

 

2010 Rotari Rosé nummer 7701 Alkohol: 12,5 % Pris: 109 kr

 

Dessa rader skrivs med en serafimerblå himmel över hjässan.

På Saxån har blå salongen renoverats och en 1700-talskakelugn med ett blått mönster av Jean Eric Rehn installerats.En 30-årig dröm har gått i uppfyllelse!

Välkommen i sommar att inta ett glas rosé med med mig i den blå salongen, då den blå timmen smyger sig på.

Med kära hälsningar,

Er tillgivne,

Carl Jan Granqvist