Återigen blev ett auktionsfynd mässans "dyrgrip". Varje åt utser Collector´s Award Årets dyrgrip för att uppmärksamma en sällsynt bra antikvitet. I år gick priset till ett par gustavianska appliquer för tre ljus som med största sannolikhet är tillverkade av gördelmakare hovciselören, Ludvig Fredrik Rung i Stockholm cirka 1785. Förgyllda bronser bär sällan signaturer varför man "bara" kan tillskriva dessa en av tidens absolut främsta gelbgjutare och ciselörer. Appliquerna som är till för att hänga på väggen och sprida vackert ljus är tillverkade i brännförgylld och svartpatinerad brons. Det är mycket sällsynt att hitta bronser tillverkade i Stockholm med denna kvalitet från höggustaviansk tid, även om det fanns flera mycket skickliga gelbgjutare och cicelörer verksamma vid tiden.

Just nu på Barnebys finns det nio träffar på appliquer i Sverige.

Återigen är det Rickard Thunér som visar prov på att vara en riktig sakletare då han fått syn på dessa på nätet, hos ett litet auktionshus i England. Som sig bör, för att vara helt säker på sin sak och inte köpa grisen i säcken, åkte en febrig Rickard Thunér till England. Väl framme hos auktionshuset såg han dem ligga på ett bord i visningslokalen. Hjärtat började slå allt snabbare ju närmare Rickard kom appliquerna, och mycket riktigt stämde allt. På auktionen, dagen efter, ropade han in dem trots visst motstånd från annat håll. Att de gick att sälja för mer än vad han köpt de för var det ingen tvekan om, inte minst eftersom Bukowskis Auktioner 2005 ropade ut ett par snarlika(dock för två ljus men signerade) som kostade köparen 560 000 kronor(finns avbildade i boken Antikt - Bukowskis experter berättar).

Idag skulle jag påstå att marknaden är än mer benägen att betala för den här typen av exklusiva antikviteter. Thunér satte trots Bukowskis tidigare försäljningen prislappen i blygsamma 335 000 kronor, med tanke på att han ropade in dem till ett fördelaktigt pris. Priset var en orsak, men framför allt var det den oslagbara kvaliteten som gjorde att appliquerna såldes på Antikmässans vernissage redan efter fem minuter. Men ännu finns de att beskåda i Thunérs Antikhandel i monter C02:17.

Övriga nominerade till Årets Dyrgrip var en Hagakrona sannolikt av Olof Westerberg 1794 hos Lundgrens Antikhandel av utsökt kvalitet och utförande. Priset ligger i nivån 800 000 kronor, samt en kinesisk färgsprakande vas på tre ben från neolitisk period 2000-3000 år före Kristus hos AntikWest. Pris 150 000 kr. Det om något kan man kalla en riktig antikvitet!

 

 

Taggar