Lördagen var Tryffelakademins högtidsdag som inleddes med seminarier i Donnerska huset kring tryffel i maten och odling av tryffel. Efter det följde en stämningsfull och intressant tryffelceremoni i Domkyrkan med bl a diplomering av årets tryffelkock, stjärnskottet Filip Fastén, vacker körsång och underhållning. Efter ceremonin serverades en sexrättersgourmetmiddag med tryffel i alla rätter med matchande viner på Clarion Hotel Wisby. Middagen tillagades av Gotlands kockelit som samverkar inom föreningen Kulinariska Gotland.

Under söndagen anordnades tryffeljakter ordnas på olika håll bl.a i Ljugarn, Roma och i Rute.

Fakta: Gotländsk Bourgognetryffel

I Sverige finns 65 kända tryffelarter. De har inte luftburna sporer utan är beroende av mykofager (svampätare). Doften från den mogna fruktkroppen lockar djur att äta den och sporerna sprids sedan via djurspillning. En teori är att det underjordiska växtsättet har utvecklats för att stå emot bränder, extrem kyla och torka. Svampen växer från någon centimeter under marken till några decimeters djup.

Några av de mest eftersökta ädeltryfflarna är de vita tryfflarna albatryffel även kallad piemontesertryffel (Tuber magnatum) och bianchetto (Tuber borchii) och de svarta tryfflarna, périgordtryffel eller svart vintertryffel (Tuber melanosporum) och bourgognetryffel (Tuber aestivum s. Tuber uncinatum). De vita, som anses vara de läckraste,

är vanligast i Norditalien och Kroatien. Perigordtryffeln växer bland annat i Sydfrankrike och Italien.

Bourgognetryffeln är mer allmän och växer i princip i hela Europa.

I Sverige är den rödlistad, klassad som sårbar. Gotland är hittills

den nordligaste fyndplatsen. Man har även gjort fynd i Nordafrika

och Turkiet.

Svampen växer i symbios med bland annat ek, hassel och bok. Fruktkroppen som är potatisliknande till formen är mörkbrun till svart. 20–100 millimeter i diameter och kan väga upp till 0,5 kilo. Det hårda skalet består av små pyramidliknande upphöjningar. Därför är den lätt att skilja från andra tryffelarter. Den har en intensiv och angenäm doft. Fruktköttet, som också är hårt, är till en början vitt och får vid full mognad en grå-, gul- till brunmelerad ton.

Med soliga och tryffeldoftande hösthälsningar,

Er tillgivne,

Carl Jan Granqvist