Att som handlare få plats på TEFAF är inte det lättaste, platserna är åtråvärda och för att få möjlighet att ställa ut behöver en redan befintlig utställare ge upp sin plats vilket sällan sker. I år gör glädjande nog två svenska designhandlare entré på mässan, Modernity och Jacksons, som tillsammans med Åmells konsthandel bidrar till att det nu är fler svenska utställare än någonsin tidigare.

Unikt skrivbord av Sven Markelius (1889-1972) visas hos Jacksons. Unikt skrivbord av Sven Markelius (1889-1972) visas hos Jacksons.

TEFAF har funnits i snart trettio år men det är först under de senaste åtta åren som man har valt att visa design, och just svensk och skandinavisk design är något vi kommer få se mycket av på årets mässa. Hos Jacksons visas modern design från 1920-30-talet, vilket var en riktig guldålder för skandinavisk design. En av höjdpunkterna är det mycket unika skrivbord i macassara jakaranda, som Sven Markelius ritade under 1930-talet. Det ackompanjeras av en samling noggrant utvalda pjäser, ritade av Alvar Aalto, som inte bara var en av Finlands främsta formgivare utan även god vän med Markelius.

Uno Åhréns skrivmöbel av museikvalitet visas hos Eric Philippe. Uno Åhréns skrivmöbel av museikvalitet visas hos Eric Philippe.

Den Paris-baserade handlaren Eric Philippe visar även han svensk design, där Uno Åhréns magiska skrivmöbel "Edens lustgård" finns att beskåda. Åhrén lät formge möbeln till Parisutställning 1925 och redan då väckte den stor uppmärksamhet. Förhoppningsvis hamnar denna möbel på ett museum, annars är den ett givet stopp för dig som besöker TEFAF.

Närbild av Bartolomeo Cavarozzi stileben som visas hos Colnaghi. Närbild av Bartolomeo Cavarozzi stileben som visas hos Colnaghi.

TEFAF är välrepresenterad med såväl samtida konst, som konst av äldre mästare. Här finns en uppsjö fantastiska verk att se, däribland en imponerande målning av Maerten de Vos (1532-1603), föreställande en allegori av de sju fria konsterna. Konsthandlaren Colnaghi visar ett stileben av Bartolomeo Cavarozzi. Målningen föreställer utåt sett många olika sorters frukter men en röntgen av målningen avslöjar att dess ursprungliga motiv är en jungfru, ett barn och en manlig ängel.

Från vänster; Giambologna (1529-1608) Julius Caesar, ca 1551. Signerad. En nyupptäckt studie av Giovanni Francesco Barbieri (1591-1666), föreställande ängeln Jerome. En magnifik skulpturgrupp föreställande den romerska guden Saturnus och hans hustru Ops, skapad av den tyska barockskulptören Paul Heermann. Annibale Carracci (1560-1609). Porträtt av en afrikansk kvinna hållandes en klocka, ca 1583-85. Från vänster; Giambologna (1529-1608) Julius Caesar, ca 1551. Signerad. En nyupptäckt studie av Giovanni Francesco Barbieri (1591-1666), föreställande ängeln Jerome. En magnifik skulpturgrupp föreställande den romerska guden Saturnus och hans hustru Ops, skapad av den tyska barockskulptören Paul Heermann. Annibale Carracci (1560-1609). Porträtt av en afrikansk kvinna hållandes en klocka, ca 1583-85.

Den brittiska handlaren Tomasso Brothers Fine Art visar en rad unika föremål av museikvalitet, där ett tidigt arbete av den flamländska skulptören Giambologna är en av höjdpunkterna. Skulpturen föreställer den romerska kejsaren Julius Caesar och är unik då det är det enda bevarade exemplaret tillverkat i trä. Hos samme handlare visas även ett tidigt och sällsynt porträtt av en afrikansk kvinna, målad av den italienska konstnären Annibale Carracci. Carracci var en av tidens mest uppskattade konstnärer och kom under 1580-talet att måla flera, för den tiden, radikala och innovativa målningar.

18 verk av Maurice Estève från åren 1939-1988 visas hos David Lévy. Oil on canvas 18 verk av Maurice Estève från åren 1939-1988 visas hos David Lévy. Oil on canvas

Konsthandlaren David Levy har sedan 2014 visat modern konst och efterkrigskonst. I år visar han 18 verk av den franska konstnären Maurice Estevé (1904-2001), varav flertalet inte har visats för allmänheten på över trettio år. Estève var självlärd och höll sin första utställning 1930 på Galerie Yvangot i Paris. Det ledde till att kritikerna så smått började få upp ögonen för honom och år 1937 blev han inbjuden att medverka i en utställning på Svensk-Franska galleriet i Stockholm, sida vid sida om Picasso, Gris, Matissé och Léger. Karriären tog fart och år 1956 höll han sin första stora utställning i utlandet, närmare bestämt på Statens museum för Konst i Köpenhamn. Utställningarna avlöste varandra och följande år visades hans konst i flera hyllade retrospektiva utställningar i Stockholm, Oslo och Basel. Maurice Estevé var en av efterkrigstidens främsta konstnärer och hans verk finns idag i flera viktiga samlingar, kanske kan den nu hamna i din?

Historiskt viktigt verk från senmedeltiden. Visas hos Les Enluminures. Historiskt viktigt verk från senmedeltiden. Visas hos Les Enluminures.

Ett exceptionellt medeltida verk är det manuskript från 1370-80-talet, som visas hos Les Enluminures. Verket är skapat på pergament och dess 78 miniatyrbilder föreställer kröningen av Charles den Vl. Den anses vara en av senmedeltidens främsta skriftliga prestationer och fram till idag har den varit utlånad till J.Paul Getty Museum, men finns nu alltså till försäljning för 4,5 miljoner dollar.

T.v. Boucheron, bläckbord, silver, delvis förgylld. T.h. Katsuyo Aoki, Predictive Dream LIV, 2016, porslin. T.v. Boucheron, bläckbord, silver, delvis förgylld. T.h. Katsuyo Aoki, Predictive Dream LIV, 2016, porslin.

Den New York-baserade handlaren Jason Jacques Gallery, visar tre sällsynta objekt skapade av det franska juvel- och klockföretaget Boucheron och helt nya verk i porslin från den japanska samtidskonstnären Katsuyo Aoki. Det här är verk man kan stanna till länge vid för att beskåda.

Buddha, Kina, sen Yuan/tidig Ming-era. Visas hos Vanderven Oriental Art. Bildcredit: Harry Heuts. Buddha, Kina, sen Yuan/tidig Ming-era. Visas hos Vanderven Oriental Art. Bildcredit: Harry Heuts.

På TEFAF visas konst som sträcker sig 7000 år tillbaka i konsthistorien, men det är antikviteterna som upptar störst yta på mässan och just antikviteter från Asien är välrepresenterade på mässan. En utställare man absolut bör besöka är Vanderven Oriental Art, där en enorm Buddhafigur från sen Yuan-era till tidig Ming-era (ca 1300-talet) visas. Buddhan är positionerad i lotusställning "padmasana" med händerna placerade i en gest som visar på absolut balans.

T.v. Wallace Chan, ring "Ruby Castle". T.h. Wallace Chan, örhängen "Birth and Blossom". T.v. Wallace Chan, ring "Ruby Castle". T.h. Wallace Chan, örhängen "Birth and Blossom".

Sist men inte minst vill vi slå ett slag för smyckessektionen, där vackert gnistrande skapelser med spännande proveniens finns att hitta. Wallace Chans smycken är de enda asiatiska juvelerna som visas på TEFAF och hans verk gjorde även stor succé på förra årets mässa. I år visar han ett 40-tal juvelskapelser, däribland en maffig ring prydd med en rubin på 17.58ct, pärlörhängen gjorda av gula diamanter, pärlor och rosa safir samt en brosch dekorerad med gula, gröna och rosa diamanter. Chan är inspirerad av moder natur, från vem alla dessa fantastiska ädelstenar kommer.

 

TEFAF pågår den 10-19 mars och Barnebys egen Pontus Silfverstolpe är just nu på plats för att rapportera från mässan.