Årets skandaler i konst- och auktionsvärlden

Stölder, bedrägerier och naturligtvis konstförfalskningar. Året som gått har kantats av skamfläckar och sensationer. Här är 7 stora skandaler som rört om på auktionsmarknaden och i konstvärlden 2016.

blog (2)
blog (2)

1. Anställda på Drouot döms för miljonstölder

blog (2)
blog (2)

Domstolen i Paris dömde i september 35 före detta anställda på Frankrikes mest prestigefyllda auktionshus Drouot till upp till tre års fängelse för att ha stulit värdefulla föremål till ett värde av flera miljoner kronor från auktionshuset.

Stöldhärvan uppdagades redan 2009, när efter att ett anonymt tips inkommit till polisen. Efter en utredning hittades tusentals målningar, skulpturer och andra föremål som stulits från Drouot av en tidigare anlitad budfirma. Bland de 6000 föremål som stulits fanns bland annat antika möbler, verk av Gustave Courbet, Marc Chagall och Henri Matisse samt smycken.

Även tre auktionsförrättare döms för inblandning i stölden till 18 månaders fängelse och böter på motsvarande 240 000 kronor.

Här kan du läsa mer om stölden.

2. Marina Abramović jämför aboriginer med dinosaurier

c3d0d5f0-bbe0-4adc-a9d4-b36897747938-2060x1236
c3d0d5f0-bbe0-4adc-a9d4-b36897747938-2060x1236

Redan innan performancekonstnären Marina Abramovićs memoarer släppts på marknaden orsakade boken raseri i sociala medier. I memoarerna jämför Abramović Australiens urinvånare med dinosaurier, skriver att de är konstiga och ser förskräckliga ut.

"Aboriginer är inte bara den första rasen i Australien; de är också den första rasen på jorden. De ser ut som dinosaurier. De är väldigt märkliga och annorlunda, och de borde behandlas som levande skatter. Men det gör de inte."

Marina Abramović skriver vidare att aboriginernas ansikten inte liknar några andra på jorden och att de inte går att kommunicera med dem.

Här kan du läsa mer!

3. Judisk konst såldes till nazister

blog
blog

Den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung avslöjade i juni att konst som stulits från judar under andra världskriget hade sålts till högt uppsatta inom nazistpartiet av ett statligt museum i Bayern, som egentligen skulle ha återbördat konstskatterna till de rättmätiga judiska ägarna.

Stora mängder konst som nazisterna stulit från judar under kriget räddades av den amerikanska gruppen "Monuments Men", bestående av konsthistoriker och curatorer. Efter kriget lämnade gruppen över 10 000 verk de lyckats bevara till Bayern under löfte att konsten skulle återlämnas till sina ägare. Men istället behöll Bayerska myndigheter mycket av konsten och sålde stora delar till nazister och deras familjemedlemmar.

Här kan du läsa mer om stölden.

4. Finlands största konstförfalskningshärva någonsin nystas upp

Skärmavbild 2016-12-27 kl. 10.58.08
Skärmavbild 2016-12-27 kl. 10.58.08

"Finlands genom tiderna största konstförfalskningshärva". Så kallas den skandal där det uppdagades att minst två personer systematiskt sålt oäkta konst för upp till 10 miljoner euro.

I slutet av november väcktes åtal mot 17 personer i Helsingborgstingsrätt, många av dem kända från auktions- och konstvärlden. I centrum för skandalen stod två gallerister som misstänks ha sålt oäkta konst signerade av stora namn såsom Matisse, Schjerfbeck och Thesleff. Minst ett tiotal förfalskningar har sålts som äkta till privatpersoner både i Finland och utomlands.

Enligt åklagaren har målningarna troligtvis kommit från olika källor, men systematiskt sålts av samma personer.

Här kan du läsa mer om förfalskningsskandalen!

5. Sotheby's erkänner verk som förfalskning...

2016-10-14-hals
2016-10-14-hals

Samtidigt som TEFAF var i full rullning i oktober uppdagades en stor skandal i konstvärlden. Auktionsjätten Sotheby's medgav att man befann sig mitt i en enorm förfalskningsskandal som kunde omfatta upp till tio miljoner dollar. Bland annat erkändes det att ett verk av den nederländske 1600-tals konstnären Frans Hals som sålts för närmare 10 miljoner dollar 2011 konstaterats vara en förfalskning. Enligt Sotheby's fick köparen pengarna tillbaka.

Här kan du läsa mer om förfalskningarna!

6. ... och fler förfalskade mästare

27FAKES27-INYT2-blog427
27FAKES27-INYT2-blog427

Men det var inte bara Sotheby's som råkade ut för förfalskningar under året. Tidigare i år beslagtogs en målning av den tyske renässansmästaren Lucas Cranach från en utställning i Sydfrankrike efter att misstankar om förfalskning fattats. Verket, föreställande Venus, var daterat till 1531 och såldes till prinsen av Liechtenstein 2013 för 6 miljoner pund och utreds nu av experter vid Louvren för att fastställa dess autenticitet.

Cranach-verket såldes via samma handlare som förmedlat den förfalskade Halsmålningen, vilket gör att man misstänker att närmare 25 mästarmålningar som passerat konsthandlaren kan vara förfalskade. Däribland verk av de italienska 1600-talsmålarna Orazio Gentileschi och Parmigianino.

7. Alec Baldwin stämmer gallerist för bedrägeri

alec
alec

Skådespelaren Alec Baldwin anklagade i augusti galleristen Mary Boone för att ha lurat honom vid en försäljning av ett verk av konstnären Ross Bleckner. Baldwin hade förälskat sig i Bleckners målning "Sea and Mirror", och bad Boone övertala ägaren till tavlan att sälja den till honom. Enligt Boone var ägaren villig att sälja tavlan för 1,6 miljoner till Baldwin, vilket han också betalade. Men när han väl hade verket i sin ägo började han misstänka att det var en kopia han köpt, vilket också bekräftades av experter på Sotheby's.

Galleristen Mary Boone svarade med att i sin tur anklaga Baldwin för skattesmitning. Enligt stämningsansökan ska Baldwin inte ha skattat när han köpte tavlan av Boone för sex år sedan.