FEBRUARI

RM Auction är världens största auktionshus för samlarbilar. På deras auktion i Paris i februari blev det ett nytt världsrekord för denna Jaguar D-modell av årgång 1955, då den ropades in för 39, 4 miljoner kronor.

Läs mer om rekordet här!

APRIL

I april såldes porslinskoppen som fått smeknamnet "Chicken cup" på auktion hos Sotheby's i Hong Kong. Porslinskoppen såldes för 235 miljoner kronor, vilket var nytt rekord för ett kinesiska konstföremål.

Läs mer om rekordet här!

MAJ

I maj såldes även världens dyraste gula diamant, vid namn "Graff Vivid Yellow" på Sotheby's auktion i Geneve för 107 miljoner kronor. På auktionen deltog människor från över 30 länder och förutom ovannämnda diamant såldes ytterligare två diamanter på över 100 carat samt smycken med historiskt värde.

Läs mer om rekordet här!

JUNI

Världens dyraste frimärke såldes i juni på Sotheby's. Det så kallade British Guiana One-Cent black on Magenta, från 1856, för 63 miljoner kronor. Det tidigare rekordet sattes 1996, då det svenska frimäret Tre skilling banco såldes för 14,6 miljoner kronor.

Läs mer om rekordet här!

OKTOBER

I oktober såldes världens dyraste rosa diamant på auktion hos Sotheby's i Hong Kong. Internally flawless clarity är extremt sällsynt när det kommer till rosa diamanter och i kombination med dess fancy vivid färggradering menade auktionshuset att stenen är en av de mest sällsynta och eftertraktade färgade diamanterna som någonsin sålts på auktion. Klubban landade slutligen på 128 miljoner kronor.

Läs mer om rekordet här!

Världens dyraste persondator, en Apple-1, klubbades för på Bonhams första "History of science" auktion i New York i oktober för 35 miljoner kronor. Anledningen till dess pris var att Apple-1 endast tillverkades i 50 exemplar och sattes ihop för hand av Steve Wozniak i Steve Jobs källare år 1976.

Läs mer om rekordet här!

NOVEMBER

Årets absoluta höjdpunkt i auktionssammanhang skedde i november då Christie's höll sin auktion "Contemporary and post-war art" som kom att slå alla tidigare auktionsrekord någonsin, då den inbringade otroliga 6,5 miljarder kronor. Enbart Andy Warhols två verk "Triple Elvis (Ferus Type)" "Four Marlons" såldes för nästan en miljard kronor och på auktionen sattes även ett nytt rekord för Cy Twombly, som mer än tredubblade sitt tidigare rekord.

Läs mer om auktionen här och här!

November var även månaden då Sotheby's sålde ett verk av Georgia O'Keeffe, som kom att bli det dyraste verket av en kvinnlig konstnär på auktion någonsin. Georgia O'Keeffe, en av gudmödrarna för det modernistiska måleriet, skapade historia när "Jimson Weed, vit blomma nr 1" såldes för drygt 340 miljoner kronor ($44.400.000) vilket är tre gånger mer än det tidigare auktionsrekordet för en kvinnlig konstnär.

Läs mer om rekordet här!

November var minst sagt en hektisk tid. Den 12 november blev "The Henry Graves Supercomplication" världens dyraste klocka, då den såldes för 158 miljoner kronor på Sotheby's i Geneve. Förväntningarna var höga och det började rapporteras om denna klocka uppåt ett halvår innan själva auktionen.

Läs mer om rekordet här!

 DECEMBER

En av de senaste årens stora trender har varit fotokonst och det är ingen tvekan om att fotografi är hett eftertraktat på auktion. Den 11-12 december hölls Sotheby's auktion "175 Masterworks To Celebrate 175 Years of Photography: Property from Joy of Giving Something Foundation", som slog nytt världsrekord. Auktionen inbringade totalt 162, 9 miljoner kronor ($21,325,063) och slog därför den förväntade summan på 99-152 miljoner kronor ($13–20 million).

Läs mer om rekordet här!

 

Barnebys ser nu fram emot att bevaka auktionsåret 2015!