Årets höstauktion den 6 november, hos Hermann Historica erbjuder ett imponerande utbud av högkvalitativa föremål från olika epoker och regioner. Knappt sextusen objekt från alla möjliga olika kategorier säljs: antikviteter, forntida vapen, hantverk, jaktobjekt, ordnar samt militärhistoriska föremål.

En av höjdpunkterna bland antikviteterna är ett kärl i rödfigurig keramik från Attica. Kärlet som är från ca. 540 f. Kr har ett utropspris på 583 700 kronor, och är utsmyckat med två handtag och en välvd botten. Målningen representerar en mycket sällsynt mytologisk skildring av Telephos i diskussion med Agememnon om sin son Orestes.

Perfekt bevarad och lika vacker som imponerande är denna Kylia-idol från fornhistoriska tider som kan bli en del av en ny samling för 117 000 kronor. Endast 13 centimeter hög och gjord i Anatolien ca. 250 f.Kr har den stiliserade kvinnofiguren av marmor karakteristiskt vinklade och förkortade armar samt ett höjt huvud. Stjärnskådare är det passande namnet för denna speciella typ på utformning av idolfigur.

I specialkatalogen med jade, där "en evighet" av kinesisk kultur ryms finns cirkaa 150 vackert utformade små konstverk från den neolitiska perioden fram till  sen Qingdynastin i slutet av 1800-talet. Bland de enskilda verken finns ett livligt naturistiskt exempel på två oxar från Tangdynastin (618 till 907 e.Kr) med en imponerande storlek på 26,5 centimeter i bredd och 14,4 centimeter i höjd. Minst 485 000 kronor måste man vara beredd att spendera för att bli ägare till dessa.

I det väldiga kuriosaskåp som Hermann Historicas auktion utgör finns ett mycket prydlig elfenbenskärl med höjden 43,5 centimeter, snidad 1910 i det tyska elfenbensområdet Erbach. Den snidade foten har ett upprepat pärlmönster medan den övre mittdelen är dekorerad med ett skulpturerat landskap från antiken. Utropet hos Hermann Historia är 17 000 kronor för det enastående arbete skapat av Otto Glenz (1863-1948).

De många rariteter som ryms i katalogen med antika vapen är av hög kvalitet, och i väldigt bra skick. Särskilt slående är en officersrustning som tillverkades i Nürnberg 1540, vilket var centrat för tyskt rustning- och vapensmide. Den exceptionella rustningen med spetsig, smidd burgonet, fullarmskydd och bundet bröst och ryggstycke är prissatt till 214 000 kronor.

En riktig prydnad för bäraren, och inte minst som ny medlem i en samling. Den dekorativa italienska dolken, förmodligen gjord i Ferrara runt 1500, har ett utrop på runt 120 000 kronor. Som en oxtunga med ett brett spetsig blad vars tre pipor är förgyllda, liksom de dekorativa eldflammorna på knoppen och parerstången. Den eleganta dolken får vilken finsmakare av extraordinära bladvapen som helst upphetsad.

Konstnären, filosofen och patrioten Zygmunt Stankiewicz (1914-2010) bodde på slottet Muri nära Bern där han ägnade sig åt sina intressen för sitt polska hemland. Där öppnade han också ett museum tillägnat den polska historien, inklusive en komplett husarisk pansarrustning med hjälm från 1700-talet, dekorerad med mässingsornament, spänne och nitar. Denna går under klubban för 272 000 kronor.

Bland ett av de ytterst märkvärdiga samlarföremålen från europeiska hov finns en artefakt från den sista tyska kejsaren Wilhelm II (1859-1941) ägor. Överlämnad 1908 av hans officerare på den tjugonde årsdagen av hans tid vid makten, ska kejsarens privata marskalks batong auktioneras ut för 340 000 kronor. Den är gjord i guld, silver, emalj och sammet med personalmonogrammet WR II och den prussiska kronan.

Historiska soldathjälmar var livfulla symboler av prakt och militär status. De bör skydda mot både väder och fiender och bäraren imponerar när han gör sin rang synlig. I katalogen med hjälmar från det Österrikiska imperiet och tyska militären fram till 1918 finns många sällsynta hjälmar. Till exempel en av Arceriens livvakters hjälmar från 1905 vars silverkupa är försedd med förgyllda beslag och imponerande vitt hästhår. Priset beräknas till 136 000 kronor.

En faleristisk sensation kommer från ägorna till den höga aristorkratins Prins Alfons ägor i Bayern (1862-1933) med ett gyllene ordensband av riddarhuset Saint Hubert utdelat sedan 1444. Den mycket eftertraktade ordensdekorationen, men scener från Saint Hubertus i färgad emalj överlämnades till Prins Alfons av den Bavariska farbrodern kung Ludwig II år 1880 och kan nu köpas med ett personligt kungligt sändningsbrev från 438 000 kronor.

Ett fantastiskt exempel på högsta vapensmide är ett par förgyllda pistoler gjorda av svärsonen till den berömda vapensmeden Henri Le Page Moutier med ett utgångspris på 117 000 kronor. De iögonfallande och exklusiva pistolerna med djupt snidade ebenholts handtag och blommig förgylld järngardering gjordes, tillsammans med låda och tillbehör, omkring 1850 i Paris.

Auktionen innehåller även en hel del svenska föremål!