Midsommarafton firades på Sandhamn med härlig lunch och traditionsenlig dans kring midsommarstången som sedan följdes av bad och lek. Jag, Anna, minns fortfarande denna underbara känsla av gemenskap där flera generationer samlas och har roligt ihop.

På väg till midsommardansen

Sandhamn är en unik skärgårdsby med mycket tät bebyggelse med smala grusvägar som leder mellan de genuina och välbevarade husen. Denna vackra plats ligger i ytterskärgården på Sandöns norra del.

Under slutet av 1600-talet upprättades en lotsstation i Sandhamn och de bofasta under de närmaste århundradena var främst lotsare, tullare och krögare. Vid mitten av 1800-talet började en förändring ske, i och med att ön fick fast ångbåtsförbindelse med Stockholm. Borgerskapet lät bygga sommarvillor, och det Sandhamn vi känner idag började formas. Flera berömda författare och konstnärer har vistats på ön, däribland Strindberg och Zorn. Sandhamn är även en känd seglarmetropol, och här finns Kungliga Svenska Segelsällskapets (KSSS) klubbhus från 1897. Idag finns ca 150 permanentboende på ön.

Det är lätt att ta sig till Sandhamn med någon av alla de färjor som avgår från Nybrokajen och Strandvägen i Stockholm eller från Stavsnäs. Om man kommer med egen båt finns det en fin gästhamn.

Det finns fler hotell på ön som Seglarhotellet och Sands hotell och även bed & breakfast. Jag rekommenderar verkligen ett besök på Värdshuset som har funnits sedan 1672 och är skärgårdens äldsta restaurang och det är också alltid gott med en seglarbulle från Sandhamns bageri.

Trevlig utflykt!

Kommentera