En av världens största konst och designhändelser är Art Basel och Design Basel. Schweiz har länge varit ett av konstvärldens nav, mycket på grund av det enorma kapital och den stora grupp av konst och designsamlande människor som samlas i det vackra alplandet. Till de intensiva dagarna vallfärdar människor från världens alla hörn för att ta del av de senaste trenderna.

På plats på Art Basel finns flera framstående svenska gallerier med svensk samtidskonst. På Design Basel finns Jacksons Design på plats för fjärde året i rad. I deras monter kommer det främst visas skandinavisk design, vilket varit Jacksons signum mer än 30 år. Bland annat kommer ett fantastiskt exemplar av Hans J Wegner Chair Roman Chair. Just detta exemplar är en gåva till möbelsnickaren Johannes Hansen från formgivaren själv, när följeslagaren gick i pension. Ytterligare en pärla av samme formgivare fåtöljen som fortfarande är originalklädsel i olivgrön ull och perfekt patinerade armstöd och rygglän i naturskinn. Detta exemplar visades på Danish Cabinet Makers Guild Exhibition 1953.

Jacksons_Hans-J-Wegner_Chair_Design-Basel Jacksons_Hans-J-Wegner_Chair_Design-Basel

Proveniens är något som blir allt viktigare, även för 1900-tals design. Ett föremål många av oss känner igen som troligen kommer att få stor uppmärksamhet på den internationella scenen är takarmaturen som ritades av Sveriges främste stilkon under ett par decennier tidigt 1900-tal. Det var som chefsarkitekt för Nordiska Kompaniet som Axel Einar Hjorth fick uppdraget av Tössebageriet på Banérgatan 7 i Stockholm att inreda det för tiden mycket moderna konditioret. Takarmaturen ropades ut på Stockholms Auktionsverk i höstas för 15-18 000 kronor. Jacksons ropade då in den för 100 000 kronor plus provision. Nu räknar man med att få åtminstone den summan - i euro - av en utländsk connoisseur. Vilket säger mer om den svenska marknaden än om något annat.

Paul och Carina Jackson driver normalt sin verksamhet i Stockholm och Berlin men har många prestigefulla inredningsuppdrag och kunder i utlandet. På Design Basel-mässan möter man dem i monter G 29 i mässhall 5, mellan 12 - 17 juni.

Taggar