Jag har precis återvänt från det som för första gången på ett rätt bra tag har varit annat än en renodlad konstresa; från Barcelona där en god vän bor och bland annat pysslar med Art Therpahy som är en terapeutisk inriktning som tar sikte på förtjänster med individers egna konstnärligt skapande i en läkningsprocess. Grymt spännande verkligen! Barcelona är ju en sådan europeisk stad som många har en stark relation till, precis som Berlin, och för egen del har Barcelona tyvärr hamnat i skymundan lite grann. Instant like på plats förtsås och hur gärna man ibland än vill viga sin tid åt annat än gallerier och museihallar så bara kliar det i fingrarna att trixa fram uppgifter till hur konsten hittas och styra mobil-GPS:en dit (FYI: hopplös kartläsare).

Jag tänkte att det kunde vara i sin ordning att dela med sig några konsttips från Barcelona med den vars vägar bär dit framöver (Jag utgår från att det finns en intresseklubb som flitigt noterar...). Många gallerier i Barcelona ligger utan att det blir fråga om ett alldeles utpräglat konstkluster inom på sin höjd någon ynka kilometers radie från varandra kring avenyn Passeig de Gràcia och de är turligen väldigt enkla att hitta.

1. Galeria Joan Prats (Carrer Balmes 54)

Galleriet Joan Prats utgör Barcelonas tyngsta och mest renommerade med en bakgrund av att visa världskonstnärer som Christo, Joan Miró, Picasso och Max Ernst. Just nu visar galleriet sin första utställning med konstnärern Victoria Silvera som i de utställda verken sätter sin barndom i fokus och gör ett slags återskapad bild av den med hjälp av skulptur och teckning som andas ett barnasinne.

2. Galeria Marlborough (Carrer Enric Granades 68)

Marlborough är ett internationellt galleri med andra spaces i London, Monaco och  New York (varav ett är Marlborough Chelsea) vilket är väldigt värt ett besök. På tapeten nu är en skulptural grupputställning med spanska konstnärer såsom Miró, Jaume Plensa och Juan Munoz. Excellent.

3. ADN Galeria (Carrer Enric Grandos 49)

Särskilt förtjust blev jag i den utställning jag såg på ADN (som för övrigt arbetar med svenska Tobias Bernstrup som är representerad av Andréhn-Schiptjenko och även med fina Bouchra Khalili som visas i en mindre soloutställning just nu på Palais de Tokyo i Paris) med konstnären Marcos Ávila Foreno; Unruly Landscapes, som riktar fokus på upplevelserna hos dem som utsätts för tvångsmässig migration. Ett framförallt jättefint videoverk  föreställer en kamratlig grupp män som musicerar ihop tillsammans med bara händerna genom att trumma hårt på en vattenyta.

4. Tre Punts Galeria (Carrer Enric Grandos 21)

Tre Punts är ett fräsigt galleri som under mitt besök visade en särskilt lyckad duoutställning med en tysk skulptör vid namn Nadine Wottke och den spanske skulptören Sito Mujica som målar akvarell på papper med bildreferenser som känns James Dean-esque. Nadine Wottke visar en serie subversiva och sexuellt skruvade skulpturer som irl är så bra. Nadine Wottke tror jag för den som ännu inte kikat på hennes konst, är ett bra namn att lägga på minnet och googla.

5.  +R Maserre Galeria (Sant Eusubi 40)

Ett annat ballt galleri är Maserre Galeria vars prägel sätts redan vid entrén som skiljer sig från många andra gallerier vars lokaler ibland sett till disposition och fasad ger känslan av fancy boutique.

6. MACBA (Plaça dels Àngels)

MACBA är den den stora institutionen för samtidskonst i Barcelona (finns ju också andra spännande inrättningar som inte är fullt så lika nymodiga, som till exempel fina Fundacio Joan Mirò). When and if all else fails, MACBA will work just fine and save the day.

P.S

När jag åt middag i sällskap av min vän och hennes vänner häromdagen, framförde en kille en rätt kul analogi mellan konst och sex för att beskriva nyansskillnaderna mellan konst och design; jag vet inte vem som är upphovsman till citatet men det är på tok för bra för att inte dela:

Art is like masturbation. It is selfish and introverted and done for you and you alone. Design is like sex. There is someone else involved, their needs are just as important as your own, and if everything goes right, both parties are happy in the end.

D.S