Barnebys var igår, den 23 maj, på privat förhandsvisning på Östasiatiska Museets 50års jubileum. Jubileums firande innefattar två unika utställningar som vi varmt kan rekommendera!
Östasiatiska Museet har genomgått flera förändringar under tidens gång. Från tyghus till ansett museum. Detta skulle inte skett utan en viss persons inverkan – Kung Gustav VI Adolf som med sin kunskap och sitt stora intresse donerade och hjälpte till med ekonomi, inredning likväl privata föremål från hans våning. På museet finns ett stort antal objekt som Gustav VI Adolf samlat på sig under sina resor. Han vurmade för utveckling och lärdom om asiatisk konst. På utställningen ”Kungens Gåva – Gustav VI Adolfs Gåva till Svenska Folket” finns det helt unika kinesiska lacker, emaljer och jader som sällan kan ställas ut pga. sitt behov av speciella klimatmonter, men nu är det möjligt!

Östasiatiska. Lackask

Kuriosa: Ser ni ett blått klistermärke vid ett föremål är det inte någon som på måfå satt dit det. Den blå klisterpricken symboliserar föremål som Gustav VI Adolf donerat till museet. Håll ögonen öppna, de är utspridda i hela byggnaden!
Den andra utställningen fascinerade Barnebys ännu mer; ”Krigardrottningen och Kinas Bronsålder”. Fu Hao, den mäktigaste krigarkvinnan i Kina, troddes vara en myt, men icke. Sedan lång tid tillbaka har arkiologer funnit spådomar och berättelser om Fu Haos stryka och mod inristat på skelettdelar. Fu Hao levde 1200 f. Kr och var en av sextio fruar till kungen Wu Ding, men hon var den främsta, och ledande general och ledde 30 000 man till krig.
Under 1970-talet upptäcktes hennes orörda grav vilket gav en enorm inblick hur hon levde och vilka fantastiska föremål som omslöt henne.  Den stora samlingen av bronsföremål gav en öppning till Kinas bronsålder där bronset och dess utsmyckning var uttryck på härskarställning. Även offer-cermonierna fanns det spår av. De offrades allt från djur, värdefulla föremål men kanske mest uppmärksammande – människor. Tjänare, fångar och i vissa fall även familj.
Ett var de vackraste bronsobjekten är en drake. När besökaren tittar närmare på draken upptäcks smådrakar över rygg och ur munnen.

Bronsdrake

Även Fu Haos bronshund, som möjligtvis inte ser ut som en hund vid första ögonkast, är otroligt charmig.

Krigsdrottningen bronshund

Östasiatiska Museets programkoordinator och vår muséeguide Petri Tigercrona berättade om häftiga framtidsplaner med utställningen. Bland annat att utställningen kommer invaderas med hundar för att hylla Fu Haos hund, men även att Gustav VI Adolf hade en kinesisk hundras.

Petri Tigercrona

Östasiatiska Museet – värnar om det som varit ömsom det moderna. Barnebys uppmanar starkt ett besök! Men just det, glöm inte att ni kan vinna entrébiljetter till museet genom Barnebys tävling. Hitta tävlingsfråga och svarsmail här!
Utställningarna öppnas upp på lördag den 25 maj.
Östasiatiska hemsida!!!

 

Kommentera