Blaxsta Vingård, strax söder om Flen hittar vi vinprofilen Göran Amnegård som förvandlar och förädlar såväl druvor som frukter och bär till ädla droppar. Vårt klimat tillsammans med det kanadensiska är numera de bäst lämpade för isviner. I Tyskland som traditionellt tillverkat vin av frostnupna druvor har klimatförändringarna gjort att det endast en årgång av tio finns förutsättningar för att tillverka dessa viner.

Det exklusivaste vinet från Blaxsta, Vidal Icewine, har flertalet guldmedaljer i internationella vintävlingar. Idag finns tre viner från Blaxsta i Systembolagets beställningssortiment. Förutom Vidal Icewine, vinet Framboise, tillverkat av skogshallon och Apple Icewine av äpplen från sorten åkerö som naturligt fått frysa. Detta vin lämpar sig förträffligt till våra svenska goda hårdostar där sötman och simmigheten i vinet fint kontrasterar mot sältan och den krämiga texturen i hårdostar.

2006 Apple Ice Wine
Åkerö (nr 72461), 349 kr
Södermanlands län, Flens kommun, Sverige

Doft: Ren, väldigt aromatisk doft fylld med blomblad och äppeltoner.

Munhåleupplevelse:
Söt med härligt frisk fruktsyra följt av ren äppelsmak och blommor med ett lite
calvadoskryddigt avslut.

2008 Vidal Icewine
(nr 72465), 699 kr
Södermanlands län, Flens kommun, Sverige

Doft: Ren, nyanserad och komplex doft med mängder av torkad frukt, russin och äpplen.

Munhåleupplevelse:
Söt och komplex med hög fruktsyra och mängder av små nyanser samt en otroligt
lång russinsöt eftersmak.

Till detta vin äter jag med välbehag en delikat krusbärstårta.

Med hälsningar i tiden mellan hägg och syren,

Carl Jan Granqvist

Kommentarer