Att sätta sig in i konstbranschen är enligt många bland det svåraste man kan göra. Att veta vad som är rätt och fel, köpvärt eller icke köpvärt. Eller ens vad som kan kallas konst. Precis som med allt annat så gäller det att man är påläst. Har man redan ett stort intresse och ett hum om konsthistorien så rekommenderar jag att man läser dessa böcker:

1. Adam Lindemann, Collecting Contemporary
"Det viktigaste som en samlare bör göra är att köpa".  Så lyder ett av de mer självklara råden som konstkritikern och samlaren Adam Lindemann ger i boken om att samla samtida konst.

2.Don Thompson, The $12 Million Stuffed Shark
Kan en uppstoppad haj i en glastub anses som konst? Ja i alla fall om man frågar Damien Hirst, Charles Saatchi och Larry Gagosian.

3. Sarah Thornton, Seven Days in the Art World
Följ med Sara Thornston bakom kulisserna i konstvärlden, från konstskolan till auktionshus där hon visar hur denna märkliga bransch verkligen fungerar och ger oss en levande känsla av att vara där.

4. Olav Velthuis, Talking Prices: Symbolic Meanings of Prices on the Market for Contemporary Art
Syftet med denna bok är att förstå hur samtidskonsten marknadsförs i västerländska samhällen runt sekelskiftet tjugoförsta århundradet, och hur konsthandlare bestämmer priser för samtida konstverk.

 

Trevlig läsning!

Carl


Kommentera