Likt temperaturen i luften har även haven blivit svalare och skaldjuren är just nu helt fantastiska. I måndags satte hummersäsongen igång och därmed inleds höstens frosserier. Jag har denna vecka valt ut ett vin vilket är fantastiskt till såväl hummer som räkor och andra skaldjur. En mineralstinn Chablis som finns i Systembolagets ordinarie sortiment.

Vinet kommer från det välkända Chablis i norra Bourgogne, Frankrike. Vinet är gjort på druvan chardonnay eller Beaunois som den kallas i Chablis. Efter skörd och vinifiering har vinet lagrats på ståltank. Detta vin är fantastiskt gott till skaldjur med klassiska tillbehör.

Doft: Härligt mineraldriven doft fylld av persika, gröna äpplen och citrus.

Munhåleupplevelse: Balanserad smak med frisk fruktsyra följt av gröna äpplen, mogen citron och mineraler.

 

598718

2014 Chablis Clotilde Davenne nummer 6307, Alkohol: 12,5 %, Pris: 159 kr

 

Höstens första dryckesauktion, den 5-7 september, vann stort intresse. 531 utrop fanns att välja på, och 97% fann en köpare. Totalt klubbades drycker för 2.56 miljoner kr.

Bland champagne märktes en magnumflaska Salon 1990, för 12.600 kr, samt en trelitersflaska Dom Pérignon från 1993 i specialdesignad trälåda, som slutade på en toppnotering med 22.200 kr.

Andra dagen ägnades Bordeaux och där gick en låda 1989 Ch Haut Brion om 12 flaskor, för 136.800 kr samt 6 flaskor Ch Lafite Rothschild av årgång 2000, slutade på 62.400 kr.

Tredje dagen ägnades Bourgogne, övriga världen samt destillerade drycker. Här noterades ett toppris på Romanée Conti av årgång 2009 från Domaine de la Romanée-Conti. Ett intressant utbud var 17 olika årgångar av Penfolds Grange där klubban slog på 64.800 kr.

Även viner från Kalifornien rönte stort intresse. Tre flaskor Stock från Sine Qua Non klubbades för 15.000 kr.

Nästa vinauktion infaller den 10-12 oktober. För mer information om höstens första auktion, tryck här:

Dessa rader skrivs i det ögonblick när väskan är packad för en veckas studium av New Yorks bästa restauranger. Jag far tillsammans med en kommitté ur Internationella Gastronomiska Akademien, så jag känner mig trygg med detta garde av gastronomiska läckergommar.

Med tillönskan om ett fröjdefullt veckoslut,

Er tillgivne,

Carl Jan Granqvist

Kommentera