Denna vecka har jag valt att rekommendera ett vin som passar utmärkt till de flesta soppor baserade på fisk, skaldjur, musslor och grönsaker. Det passar även fantastiskt bra till årets soppa för Måltidens Dag.

Soppan är en morotssoppa med kokosmjölk och vinet kommer från Italien och är gjort på druvan verdicchio.

Recept på Årets soppa:

MOROTSSOPPA MED KOKOSMJÖLK

4 portioner. Tid ca 30 min.

4 morötter

100 g rotselleri

4 potatisar

1-2 gula lökar

2 grönsaksbuljongtärningar

1 liter vatten

4 dl kokosmjölk

1 tsk sambal oelek eller 1 röd chili

1 citron, saft och skal

½ tsk salt

 

Gör så här:

Skala och skär rotfrukter och potatis i bitar.

Skala och hacka löken.

Lägg rotfrukter, potatis, lök och buljongtärningar i en rymlig kastrull.

Häll på vatten och koka tills allt är mjukt, ca 10 min.

Mixa soppan slät. Tillsätt kokosmjölk, sambal oelek eller urkärnad och finhackad chili, citronsaft och rivet citronskal (bara det gula) och salt.

Låt soppan koka upp och puttra någon minut.

Servera gärna med räkor, några babyspenatblad och lite svartpeppar.

Årets soppvin kommer från Marche i Italien och är gjort på den lokala druvan verdicchio. Druvan ger aromatiska och friska viner som utvecklas väl med lagring. De gör sig bäst till maträtter på fisk och skaldjur eller rätter med lite mer exotiska smaker som vi hittar i asiatisk mat.

Doft: Härligt fruktig och nyanserad, mängder av mineraler, ananas och persikor följt av nyrivet citrusskal.

Munhåleupplevelse: Ungdomlig smak med frisk fruktsyra följt av persikor, mineraler och citron.

 

10900

2015 Casal di Serra Classico Superiore nummer 12419, Alkohol: 13,0 %, Pris: 89 kr

Dessa rader skrivs när jag, skrudad i frack, är på väg till Karlstad Universitets Högtidsdag med efterföljande galabankett i stadens konventhall, belägen på Tage Erlanders gata.

Med tillönskan om ett fröjdefullt veckoslut, kommer här kära hälsningar.

Er tillgivne,

Carl Jan Granqvist

Kommentera