1. Caravaggio - Amor Vincit Omnia (1601-1602)

Caravaggio, Amor Vincit Omnia, 1601 - 1602. Caravaggio, Amor Vincit Omnia, 1601 - 1602.

När en Facebookanvändare nyligen la upp en bild på Caravaggios "Amor Vincit Omnia" reagerade mediet med att tillfälligt stänga av användaren. Målningen från 1602 föreställer kärleksguden Amor som står naken med rustningar och musikinstrument omkring sig. Enligt Facebook var anledningen till avstängningen att Amor på målningen står med särade ben, vilket går emot plattformens normer.

2. Gustave Courtbet - L'Origine du monde, 1866.

Gustave Courbet, L'Origine du monde, 1866. Gustave Courbet, L'Origine du monde, 1866.

Facebooks kanske mest omtalade censur av ett konstverk är borttagningen av Gustave Courbets ökända målning "L'Origine du Monde" från 1866, som föreställer en naken kvinnas skrev. Bannlysningen av bilden tog Facebook till rätten, efter att den franske konstläraren Frederic Durant-Baissas stämt företaget.

3. Gerhard Richter, Ema (Akt auf einer Treppe), 1966.

8776 Gerhard Richter, Ema (Akt auf einer Treppe), 1966.

Pompidou Centre råkade också ut för Facebooks skoningslösa hand efter att de publicerat Gerhard Richters målning "Ema (Akt auf einer Treppe)" i samband med en utställning med konstnären museet anordnade 2012. När museet klagade laddade Facebook upp bilden igen, men frågor väcktes kring huruvida nätverkstjänsten behandlar olika konstnärliga medier på olika sätt.

4. Illma Gore, Make America Great Again, 2016

Illma Gore, Make America Great Again, 2016. Illma Gore, Make America Great Again, 2016.

Nakna kvinnokroppar verkar vara känsligt material att sprida i sociala medier, men hur är det med nakna män? Jo då, även den manliga kroppen har fått sin beskärda del av Facebooks bannlysning. Konstnären Illma Gores målning av en naken Donald Trump ledde inte bara till att Facebook tog bort bilden, utan till att Gores användarkonto stängdes av. Men om anledningen till avstängningen var Facebooks policy eller om den var av politisk karaktär är fortfarande oklart.

5. Steven Assael, Simone

Steven Assael, Simone. Steven Assael, Simone.

2011 togs en teckning av konstnären Steven Assael bort från The New York Academy of Arts Facebooksida, med motiveringen att bilden stred mot Facebooks användarvillkor.

"Som ett lärosäte med en lång tradition av att upprätthålla konstvärldens "traditionella värderingar och färdigheter" finner vi, The Graduate School of Figurative Art, det svårt att låta Facebook ligga bakom det slutgiltiga avgörandet - och agera online-curator - för vilka konstverk vi delar med omvärlden", skrev The New York Academy of Arts på sin hemsida.

6. Anders Zorn, Flickan på loftet, 1905. 

Anders Zorn, Flickan på loftet, 1905. Anders Zorn, Flickan på loftet, 1905.

Vår svenske Anders Zorns nakenmålningar har också retat upp Facebooks administratörer. 2011 postade den danske konstnären Uwe Max Jensen flera nakenstudier av Zorn på sin Facebooksida, varpå nätverkstjänsten plockade bort "Flickan på loftet". Uwe Max Jensen blev också blockerad från att ladda upp fler bilder, som i en intervju med Sydsvenskan menade att det amerikanska Facebook inte skulle bestämma vad som är pornografi i vare sig dansk, nordisk eller europeisk konst.

Kommentera