Öl till Julbordet:

Ett mörkt balanserat öl från bryggeriet Baladin från norra Italien som passar utmärkt till den lite fetare julmaten.

Doft: Inbjudande doft med mängder av torkad frukt, rågbröd, kanel och kryddnejlikor.

Munhåleupplevelse: Balanserad smak med härligt markerad beska följt av torkad frukt, rostat rågbröd och ett sötsyrligt citrusavslut.

Baladin Nöel nummer 11294, Pris: 99 kr för 75 cl, Alkohol: 9 % (lanseras fredag 2/12)

1155850

Snaps till Julbordet:

En härligt kryddig ekologisk Aquavit från Sverige.

Doft: Kryddig doft fylld av nymortlade korianderfrön, citrus och dill.

Munhåleupplevelse: Kryddig smak med ordentligt bett följt av korianderfrön, dill och citrus.

Svensk Aquavit Ekologisk nummer 123, Pris: 187 kr för 50 cl, SB beställningssortiment, Alkohol: 40 %

 

Till laxen, Janssons frestelse och den rökta ålen:

Första vinet är en gammal favorit från Sydafrika, vinet är drivet av sin härliga frukt och är otroligt matvänligt.

Doft: Härligt fruktig och nyanserad, mängder av mineraler, rostade ekfat och gula äpplen följt av brynt smör, nötter och apelsinskal.

Munhåleupplevelse: Stor och fyllig med frisk fruktsyra och rostad fatkaraktär följt av gula äpplen, brynt smör och citron.

2015 Bellingham The Old Orchards Chenin Blanc nummer 2051, Pris: 109 kr, Alkohol: 14,0 %

364273

Till skinkan, revbensspjällen och köttbullarna:

Klassisk och välgjord syrah från norra Rhônedalen i Frankrike som även fungerar utmärkt till vilt.

Doft: Nyanserad, ursprungstypiskt kryddig doft med inslag av fat, björnbär, rökta charkuterier, eneträ och viol.

Munhåleupplevelse: Nyanserad, ursprungstypiskt kryddig smak med inslag av fat, björnbär, charkuterier, eneträ, viol och vitpeppar.

2014 Domaine Habrard Crozes-Hermitage nummer 2861, Pris: 129 kr, Alkohol: 13%

630811

Till lutfisken, saffranspannkakan och grönmögelosten:

Ursprungstypisk och väldigt prisvärd Sauternes som även serverats på Nobelbanketten.

Doft: Honungssöt och komplex doft med mandlar och saffran.

Munhåleupplevelse: Intensiv med frisk fruktsyra följt av saffran och honung och med en lång avslutning fylld av mandel.

2013 Calvet Réserve du Ciron nummer 4029, 37.5 cl, Pris: 99 kr, Alkohol: 13%

742604

I onsdags släppte vi, det vill säga Karsten Thurfjell, Hans Wallensteen och Carl Jan Granqvist boken “Det svenska måltidsundret”. Glädjande nog fick vi ett uppslag i tisdagens Dagens Industri med en läcker recension.

Här kan du beställa samt läsa mer om boken:

Med tillönskan om en avkopplande och fridfull Andra Advent, kommer här kära hälsningar,

Er tillgivne,

Carl jan granqvist

Kommentera