Veckans första vin kommer från Provence i södra Frankrike, här ger värmen druvorna rikligt med frukt. Detta vin är gjort på de för området typiska druvorna grenache och cinsault vilka förutom frukt och struktur även gett en vacker ljusrosa färg. Vinet passar med sin härliga fruktsyra och eleganta frukt bra till lutfisk med klassiska tillbehör.
Doft: Inbjudande mineraldriven och bärig doft med mängder av hallon, örter och blodapelsin.
Munhåleupplevelse: Härligt torr med hallon, blodgrapefrukt och mineral.

832450

 

2015 Grande Recolte Rosé nummer 75286, Alkohol: 13%, Pris: 109 kr

 

Mitt andra vin till lutfisken kommer från Graves i Bordeaux och är gjort delvis på ädelrötade druvor.
Druvorna som används är semillon, sauvignon Blanc samt muscadelle som skördas vid optimal mognad. Vinet jäses därefter på ståltank för att sedan lagras på använda franska ekfat. Vinet passar förutom väl kyld till lutfisken även bra till grönmögelost.
Doft: Inbjudande fruktig doft, fylld av torkade aprikoser, honung och kryddor.
Munhåleupplevelse: Honungssöt med frisk fruktsyra och mängder av torkade aprikoser, honung, apelsin och saffran.

12283

2011 Château Menota nummer 4087, Alkohol: 14%, Pris: 79 kr, 37.5 cl flaska

 

Dessa rader skrivs från Saxå Bruk, som på grund av tiogradig värme har nykrattade trädgårdsgångar.

Ett arrangemang till tredje Advent innebär att gäster nalkas i bruksallén.

Med fridfulla hälsningar,

Er tillgivne,

Carl Jan Granqvist

Kommentera