I auktionssammanhang talar man ibland om auktionernas "Sleeping Beauty". En sovande skönhet, som vilar i Törnrosasömn till auktionsklubban faller hårt och tillsammans med efterföljande spontana applåder väcker henne.
Ska sanningen fram är det ingen skönhet vi talar om, men väl ett omisskännligt porträtt föreställande den världsberömde korpulente konstnären med lockigt hår, potatisnäsa och en plym i hatten.
Rembrandt-822x1024Det är ingen tvekan om att målningen har kvaliteter som påminner om konstnärens egna, inte minst när det kommer till Rembrandts förmåga att att fånga ljuset och skuggspelet över den bleka huden och den intensiva blicken,hårlockarna och de runda kinderna.  Huruvida det är Rembrandt själv som hållit i penseln har det nog tvistats om vid flertal tillfällen genom åren. Idag tycks man, efter att noggrant ha röntgat målningen, anse att den är målad i Rembrandts studio under Rembrandts samtid. Bara det tillräckligt sällsynt för att  världens blickar än en gång ska riktas mot Uppsala och Uppsala Auktionskammare. Målningen som hängt på det skånska slottet Hviderup, och dess potentiella värde kommer med all sannolikhet att locka budgivare från världens alla hörn.

Här kan du läsa mer om expertifieringen av verket!

 

Kommentarer