Det anrika auktionshuset Lempertz, grundadat 1798 i Cologne, är europas äldsta familjeägda auktionshus och har haft kvalitetsauktioner med asiatisk konst sedan 1908. Den 15 juni kommer ett stort urval med konst från Kina, Tibet, Nepal, Indien och Sydöstra Asien auktioneras ut med en följande auktion den 15 juni dedikerad helt och hållet till Japan.

Vi börjar med auktionens antagligen mest eftertraktade föremål - en rullmålning av Zhang Yuan. "Trip to the red cliff" föreställer fem män i en liten båt nedanför en stor bergsvägg och gör exempel på kinesiskt landskapsmåleri i sitt esse. Rullmålningen imponerar även med sin provienens då den tillhört Jerg Haas, en välkänd tysk samlare av kinesisk konst. Det beräknade priset ligger på 200 000 - 250 000 euro.

Men det finns mycket mer än måleri på auktionen och flera av mästervärken börjar på lite lägre prisnivåer än Zang Yuans målning. Den här 1600-talsvasen från Kina, dekorerad med en vacker damm är värderad till 8 000-12 000 euro.

På auktionen den 16 juni, som är dedikerad japansk konst, eller mer specifikt Netsuke och Sagemono hittar vi massvis med vackert konsthantverk. Netsuke, snidade, knappliknande ornament i elfenben eller trä användes ofta i Japan på bältet till en kimono eller för att fästa en sagemono vid bältet. En sagemono i sin tur, är en liten behållare där man kunde förvara sina tillhörigheter då en kimono saknar fickor.

Med allt från modernt hantverk - med beräknade priser på 800 euro - till 1700-talsföremål som förväntas nå 4 000 euro finns ett brett utbud av japanskt konsthantverk att buda hem för den intresserade.

Hela katalogen hittar du här!