I sin kommande auktion den 17:de juni presenterar Aspire Art Auctions 140 moderna och samtida verk av både sydafrikanska och internationella konstnärer. Auktionshuset har sedan starten engagerat sig i tillväxt och utveckling av såväl den inhemska som den afrikanska konstmarknaden.

Den kommande auktionen inleds med några verk av Walter Battiss. Battis betraktas av många som landets första abstrakta målare och inspireras både av afrikanskt och europeiskt måleri. Verket Three Figures målades år 1980 och föreställer tre figurer mot en röd fond.

Några av auktionens mest spännande verk är de av Gerald Sekoto. Sekoto, en av den svarta sydafrikanska konstscenens pionjärer höll sin första soloutställning år 1939. Ett år senare köpte the Johannesburg Art Gallery in ett av hans verk, vilket gjorde Sekoto till den första svarta konstnären representerad i galleriets samling. Sekotos vitala konstnärskap där han fångat det sydafrikanska vardagslivets vindlingar har influerat kommande sydafrikansk konst under decennier.

Konstnären Noria Mabasa är främst känd för sina skulpturala arbeten i trä och lera. Hon inspireras av drömmar, kvinnors erfarenheter och vardagsliv. Mabasa är en av de få kvinnliga sydafrikanska konstnärer som arbetar skulpturalt och den enda att använda trä som primärt material. Den 17:de juni auktioneras hennes verk Mother and child ut, en lerskulptur där moderskap och familjerelationer bearbetas.

Lucky Sibiya representeras med verket The Drums, från serien Umabatha. I likhet med Mabasa arbetar Sibiya främst i trä, där konstnären adderar starka pigment till snidade träpaneler för att skapa djup och har under decennier utvecklat ett unikt formspråk.

Sibiya är före detta elev till Cecil Skotnes, som vid sidan av det egna konstnärskapet fram till sin död år 2009 arbetade aktivt för det kreativa Sydafrika som konstlärare. Skotnes representeras den 17:de juni med åtta verk, bland andra Three Kings: David, Samuel and Saul, The Legend of the Judean War och Conversation.

Aspire Arts auktion går av stapeln den 17:de juni och hittas som vanligt via Barnebys!