La laitière (1889) är målad av den finske konstnären Albert Edelfelt., Han var vid den här tiden en av få konstnärer i Finland att få ett internationellt erkännande under sin livstid. Scenen i La laitière är ett för konstnären välkänt motiv, miljön är målad från ögruppen Haiko som ligger nära konstnärens hemstad Borgå, öster om Helsingfors. Hur motivet är beskuret, samspelet mellan förgrund och bakgrund, dimman och de vackert målade vågorna är också kännetecknande för Edelfelt. Verket visar också på influenser av den svenske konstnären Anders Zorn, som Edelfelt träffade under sin flytt till Paris år 1888.

Claude Piening, ansvarig för auktionen på Sotheby’s kommenterade: ”Det är alltid spännande när ett mästerverk som det här kommer ut. La Laitière har hittills endast varit känd genom ett svartvitt fotografi från 1892, publicerat av den finländska konsthistorikern Bertel Hintze. Målningen såldes troligen till en fransk samlare direkt den var klar, under den tid då Edelfelt spenderade mycket tid mellan Paris och Finland. Med andra ord, kan tavlan ha befunnit sig i Frankrike det senaste århundradet, och att den nu åter når marknaden är ett exalterande ögonblick för finsk konst”.

Mästerverket ingår i Sotheby's auktion europeiskt 1800-talsmåleri och kommer klubbas i London den 25 maj 2016. Beräknat utropspris ligger på mellan 3,5 - 6 miljoner kronor.

Se alla Sotheby’s auktioner här hos Barnebys.