Att köpa konst, kan vara en konst i sig

Tillhör du dem som vill vika helgen åt härliga konstupplevelser, men inte riktigt vet var du ska börja? Är du intresserad av konst men vet inte riktigt hur du ska gå till väga?

find_museum@1x
find_museum@1x

Att köpa konst, kan vara en konst i sig.

Alla är vid något tillfälle nybörjare när det kommer till att köpa konst. För många är det första inköpet ofta förknippat med en känsla av både osäkerhet och okunskap.

Om man känner sig osäker, brukar jag rekommendera att man ser så mycket som möjligt, för att skapa referensramar och större förståelse för både konsten, konstnären och konstverken i sig. Även för att förstå sin egen smak bättre. Men även när det kommer till att se så mycket som möjligt kan det vara svårt att veta vart man ska börja.

Vissa kanske till och med är lite nervösa inför sitt första fysiska besök med ett galleri och konsthandel och känner sig obekväma med att inte veta hur man beter sig, om det är några särskilda koder man bör känna till medan andra kanske tror att man måste köpa något bara för att man kliver över tröskeln till en konsthandlare eller hos ett galleri.

Så är det förstås inte.

Oftast vill gallerister och konsthandlare inget hellre än att man kommer in både på deras sajter och i det fysiska rummet och tittar på konsten i "verkligheten". Det är ofta då det mest intressanta mötena uppstår såväl mellan dig och dem, och dig och konsten. Ett möte som kan bli avgörande för bådas er framtid. Men även om mötet många gånger är mer avgörande när det sker i "verkliga livet", så är det precis som så ofta annars, från nätet som man får den första informationen, den första kontakten sker.

Nu finns det en app som heter Artworks som ger dig en perfekt överblick över vad som just nu visas på gallerierna och museer runt om i Sverige. Liksom den presenterar det mesta av vad du kan tänkas vilja veta innan du väl går till galleriet

Undrar du ibland hur man får något slags överblick över vad som visas på gallerierna? Känner du att du gärna skulle vilja veta vad mer om verken innandu går till galleriet, så att du slipper stå där och känna dig vilsekommen ifall du nu skulle vara köpintresserad? Allt det och lite till hjälper Artworks dig med.

Vad är Artworks?

Artworks är en digital plattform för att upptäcka konst, som samlar alla konstutställningar som har varit, pågår eller är på gång i det område där du befinner dig. På Artworks kan du se vilka verk som är till salu, men också låta dig inspireras av bland annat offentlig konst och konst som visa på museum.

Hur fungerar Artworks?

Artworks finns på både webben och som en mobilapp.  Artworks visar vilka konstutställningar som pågår nära dig, och på Artworks ser du också de verk som är till salu och skulle du bli köpsugen på studs kan du till och med reservera verk direkt i appen. Du kan sortera utbudet på exempelvis tips från Artworks, vilka utställningar som öppnar härnäst, stänger snart, mest populära eller varför inte söka som på Google.

Varför behövs Artworks?

Inredning är idag något som många är beredda att lägga en hel del tid och pengar på. Men det är inte alls lika vanligt att samma omtanke ägnas åt det som hänger på väggarna. Samtidigt vet vi att intresset för personlig och originell konst ökar allt mer – Artworks vill helt enkelt hjälpa dig att spetsa till din stil med konst. Precis som Barnebys.

En känsla som många dock delar är att konst kan upplevas som otillgängligt och det är därför Artworks enligt oss behövs. Med appen blir det nämligen enkelt för alla, oavsett kunskapsnivå, att upptäcka konst.

Ett Hemnet för konst?

Vi vet alla att ett köp idag ofta börjar med en "googling". Men det finns fortfarande vissa saker vi inte gärna köper online, hit hör exempelvis bostäder och konst. Av den anledningen kan man likna Artworks vid Hemnet. Om du ska köpa en lägenhet vill du så klart se den först, men för att du ska kunna gå på den där visningen måste du ju kunna hitta lägenheten online. Samma sak är det med konst – du vill stå framför den och uppleva hur verket påverkar dig. Men hur ska du kunna göra det om du inte ens vet om att verket finns? Det är där Artworks kommer in i bilden och hjälper dig att hitta rätt i konstdjungeln.