ArkDes

ArkDes är ett centrum för arkitektur och design i Stockholm. För närvarande visas utställningen Norm Form som ska visa normbrytande design och arkitektur. Upplev hur en gynstol för män skulle se ut och lär dig varför dam- och herrcyklar ser ut som de gör. Utställningen pågår till och med den 11 februari. Är du extra kultursugen kan du passa på att besöka Moderna Museets samling som ligger i samma hus, även den kostnadsfri!

Läs mer om öppettider och utställningar här.

Östasiatiska Museet

Ta tillfället i akt och lär dig något om en annan kultur än din egen. På Skeppsholmen i Stockholm ligger Östasiatiska Museet med sina enorma samlingar från Kina, Korea, Indien, Japan och Sydostasien. Här kan du ta del av 5000 år av kinesisk historia eller uppleva temporära utställningar som speglar asiatisk samtidskultur. Just nu visas bland annat En blomma, en värld, samtida tuschmåleri av Tong Xi. Utställningen pågår tillsvidare.

Läs mer om öppettider och utställningar här.

Göteborgs Konsthall

Göteborgs Konsthall är platsen för dig som vill avnjuta samtidskonst. Beläget vid Götaplatsen i Göteborg visar konsthallen verk av svenska och internationella konstnärer i syfte att lyfta fram mångfalden inom den samtida konsten. Just nu visas utställningen Mozarts Ghost om internet, feminism och motstånd. Utställningen pågår till och med den 15 april.

Läs mer om öppettider och utställningar här.

Årsbiljett

Detta tips är inte helt kostnadsfritt. Men för 100 kronor får du under ett kalenderår fritt inträde på Göteborgs Konstmuseum, Göteborgs Stadsmuseum, Sjöfartsmuseet Akvariet samt Röhsska Museet. Märk dock att avgifter kan tillkomma till vissa utställningar. Årskortet köper du i kassan på Göteborgs Konstmuseum. Ett riktigt klipp!

Läs mer här.

Form/Design Center

Form/Design Center i Malmö är en tillgänglig mötesplats för kunskap och inspiration inom form, design och arkitektur. Genom utställningen What’s your DNA introduceras du för nio skånska designers. Verken är alla framtagna utifrån temat DNA vilket genomsyrar form, uttryck och material. Utställningen pågår till och med den 21 januari.

Läs mer om öppettider och utställningar här.

Moderna Museet

Moderna Museets Malmöfilial bjuder på fri entré till samtliga utställningar. Se utställningen Public Movement om konst, politik och dans. Utställningen presenterar verk till vilka konstnärer koreograferar kroppen för att ställa frågor kring sociala normer, makt och maktlöshet. Utställningen pågår till och med den 6 maj.

Läs mer om öppettider och utställningar här.

Uppsala Konstmuseum

I den gamla Vasaborgen som tronar högt över Uppsala hittar ni Uppsala Konstmuseum som är väl värt ett besök. Under ett par år har museet arbetat med utställningen Samling i förvandling, där samlingen presenteras utifrån olika teman. Just nu är det tema Grafik som gäller. Utställningen pågår till och med den 4 mars.

Läs mer om öppettider och utställningar här.

Lunds Konsthall

Även Lund har en konsthall som erbjuder fritt inträde för sina besökare. Nu kan du uppleva Vassil Simittchievs verk på nära håll. Utställningen består främst av nyproducerade verk, men bjuder även på en del tillbakablickar från 1970-talet fram till idag. Utställningen pågår till och med den 4 februari.

Läs mer om öppettider och utställningar här.

Fantastiskt att se att Sveriges museer och konsthallar erbjuder ett sådant brett utbud, och dessutom kostnadsfritt. Trevlig helg!