När auktionshuset Sotheby's anordnade en pop- och rockauktion i London med ikoniska föremål så som Bob Dylans handskrivna låttexter och Jimi Hendrix munspel, var pianot The ABBA Grand auktionens huvudnummer. Medan övriga föremål såldes till ett totalt belopp av 7,2 miljoner kronor, förblev flygeln osåld.

Mamma Mia, Dancing Queen och SOS är bara några av de populära ABBA-låtar som spelats in med hjälp av flygeln "The Bolin Grand" eller även kallat "The ABBA Grand". Instrumentet användes av Benny Andersson under 1973-1977 och var det första instrumentet som lät spela de berömda tonerna till flera av ABBAs största hits.

- Just nu är jag i ett tillstånd av chock och väldigt upprörd för säljarens skull för det är ett fenomenalt instrument, det sålde bara inte i detta sammanhang, sa Sotheby's expert Philip Errington till Aftonbladet kort efter auktionen. Nu ska Sotheby's gå till botten med saken och utvärdera varför folk inte budade för att försöka förstå varför flygeln inte uppnådde förväntningarna, men förklarar samtidigt att det är sånt här som kan hända i auktionsvärlden. Den höga prisuppskattningen på ABBA-flygeln sattes efter försäljningen av det pianot John Lennon använde då han komponerade sin låt "Imagine", vilken såldes för över 20 miljoner kronor år 2000.

Läs ytterligare ett inlägg om ABBA-flygeln här!

ABBA-föremål på auktion finns här!

Fler auktioner med musik och instrument hittar ni här!