Ni är mitt uppe i en nylansering av företaget. I korta drag, vad innebär det och vad är bakgrunden till att ni nu blir Formstad Auktioner?

- Det stämmer, spännande och omtumlande tider! Nylanseringen handlar främst om att bättre profilera företaget och stå ut i en marknad som bokstavligt talat vimlar av auktioner. Åren i Solna har varit goda för oss och vi har under en längre tid letat lämplig lokal för att ta nästa steg, vilket tillslut ledde oss till Bromma. I och med detta dubblerar vi vår yta till 1.200 kvadratmeter och höjer standarden rejält. Auktionshuset i Solna var lokalt förankrat, men vår verksamhet är det inte, vilket också understödde namnbytet.

Vad utmärker Formstad Auktioner?

- Vi skapar de auktionerna vi själva vill se och arbetar progressivt för att hela tiden höja standarden i branschen. Mycket omsorg läggs ned på avbildningen av våra objekt och vi har alltid försökt att ligga i framkanten vad det gäller kvalité, antal bilder och upplösning. Detta går hand i hand med vår tro på att ta fullt ansvar för det vi säljer genom att via bild och text skildra våra föremål som de faktiskt är och möjliggöra trygga bud.

Vi har sedan 2006 tagit hand om över 1.400 dödsbon och hela hem vilket har lett till grundandet av vår bifirma Formstad Hela Hem som helt är tillägnat detta. Vad som utmärker oss är vår breda helhetslösning vilket inkluderar värdering av lösöre, försäljning, transporter, flyttstädning, renovering, homestyling och fastighetsförsäljning via en kontakt.

Den 20 september håller ni er första auktion under nya namnet, vad bjuds vi på där?

- Oj! Det finns mycket kul att hitta. Det är en av våra större auktioner både till samlat utropspris (snudd på 900.000 kronor) och antalet utrop. Vi har bland annat fått in en riktigt stor samling keramik från Gustavsberg från ett samlarhem med personliga vänskapsrelationer till många av konstnärerna där, främst Sven Wejsfelt och Lisa Larson.

Nytt för denna auktion är också lanseringen av vår tjänst för utkörning inom Stockholm med start från 300 kronor. Detta kommer förhoppningsvis radera eventuella ursäkter för att inte bjuda på det där stora skåpet som man så gärna vill ha men som inte får plats i bilen.

 

Vilka tre föremål får man inte missa?

- Först och främst denna vas, en unikat av Carl-Harry Stålhane. Fullkomligt massiv och respektingivande praktpjäs. Arbetet med glasyren är fantastiskt och övergår i flera olika färger. Kärlek vid första ögonblicket för mig som älskare av stengods.

- Missa heller inte målningen Gnistrande vinterlandskap i aftonrodnad av Severin Nilson. Sannerligen ett smycke för väggen och en tavla som är svår att inte titta på.

- En annan höjdpunkt på auktionen är denna skänk, från 1800-talet i gustaviansk stil. Riktigt trevlig möbel i ovanligt utförande med praktiska sidoskåp till fackinredning. Bör locka många intressenter!

 

Tack för en givande intervju Jonas!

Nu ser vi fram emot Formstad Auktioners kommande auktion den 20 september. Auktionskatalogen finner ni här!