25 juni – Fashion & Vintage

“Det bästa av 1990-talet” kan ha varit ett av ledorden för Kollers första auktion. Den 25 juni kommer föremål signerade några av världens mest berömda modenamn passera under hammaren, såsom Versace, Hermès och Chanel. Ett av föremålen är en fantastisk bustier från Atelier Versaces vårkollektion år 1991. Den handbroderade bustiern är klädd i paljetter och inspirerad av Gustav Klimts Portrait of Adele Bloch-Bauer. Plagget är ett utmärkt exempel på den kreativa kraft som kan komma ur kombinationen mellan konst och haute couture.

Kjolen å sin sida, skapades året därpå av Gianni Versace och visades upp på catwalken av supermodellen Linda Evangelista i Paris.

Den som föredrar en något mer diskret (men inte mindre glamorös) framtoning kan se fram emot Kollers auktion dedikerat till armbands- och fickur två dagar senare. Bland fantastiska diamant- och juvelbeströdda klockor kommer även ett par riktigt ovanliga armbandsur att auktioneras ut, som en Rolex från år 1950 med evighetskalender och månfas.

28 juni – Design

On modeauktionen kan sägas fokusera på 1990-talet täcker auktionen dedikerat till Design istället in hela århundradet, med seklets stora formgivare. Designers som Ettore Sottsass, Alvar Aalto, Pierre Jeanneret samt Ray och Charles Eames är bara ett par av de formgivare vars verk Koller auktionerar ut. Dessutom bjuder auktionshuset på en del fantastiskt glas från Murano, världens ledande ort gällande konstglas.

Ett av auktionens mest intressanta föremål är skänken Organic Brass Cabinet av Werner Neumann. Den självlärda formgivaren började skapa möbler år 2007 och arbetar främst i björk. Genom att omskapa materialet i produktionsprocessen kreerar Neumann extravaganta pjäser som trots materialval alltid bibehåller sin organiska anda.

28 Juni – Photography

För samlare av historiskt fotografi kommer speciellt ett verk locka mest den 28 juni. Fotografiet är från år 1850 och är taget med dagerrotypimetoden, av Jean-Gabriel Eynard. Eynard, som egentligen var politiker, hade ett stort intresse för fotografi och var en av dåtidens pionjärer gällande daguerrotypier. Fotografiet visar Eynard och hans fru tillsammans med familjen Delessert den 19 juni 1850.

29 Juni – Art Deco & Art Nouveau

Dagen därpå är det dags för Art Deco & Art Nouveau – det vill säga auktionen för dig som imponeras av vackert hantverk, utvalda material och innovativa dekorationer. Några av höjdpunkterna är Émile Gallés, René Laliques och Daum Nancy-brödernas glasarbeten.

Vasen skapades runt år 1900 i etsat glas. Det dekorativa måleriet, som föreställer ett landskap i svart och vitt är målat med stadig hand. Bladverket och grenarna går i roströda, orangea och gyllene toner. På vasens hals har tre små vattendroppar i glas fästs fast, vilket förstärker vasens Art Deco-känsla.

29 Juni – Swiss Art

Koller kan inte anklagas för att ignorera den egna konstscenen – den 30 juni håller huset en auktion dedikerat åt den schweiziska konsten. Landskap, porträtt och vardagsscener av konstnärer som Albert Anker, Ernst Biéler, Ferdinand Hodler, Varlin, Hans Erni, Cuno Amiet, Robert Zünd, Clara Porges och kusinerna Augusto och Giovanni Giacometti kommer alla passera under klubban.

Giovanni Giacometti är representerad med verket La Lettrice, ett verk han målade totalt tre olika versioner av. Var den första versionen befinner sig är ett mysterium, medan den tredje auktionerades ut av Koller för två år sedan, är det nu dags för det andra version att säljas. Giacometti inspirerades av de franska fauvisterna, något som syns tydligt gällande La Lettrice.

Kees van Dongens djärva färger och precisa penseldrag fångade de parisiska kvinnorna på ett sätt som imponerat människor under decennier. Från år 1899 levde Dongen i Paris, och snart sällade han sig till fauvismen och rörelsens orädda sätt att måla. Under 1910- och 1920-talen befann sig Dongen på resande fot och besökte bland annat Spanien, Marocko och Egypten. Trots sina många resor målade konstnären men fortsatte måla i samma utsträckning som innan. Verket L’Egyptienne målades år 1910-1911 på en av dessa resor.

Verk i något mer nedtonad färgskala men med nostalgiska undertoner är två målningar Dongen målade i sitt hemland, Nederländerna. Under 1900-talets första år levde konstnären fortfarande i sin hemstad Delfshaven, men flyttade efter ett par år till Rotterdam innan han tog sig till Paris. År 1912 besökte Dongen sin före detta hemstad med sin familj, vilket resulterade i ett porträtt av dottern Dolly ridandes på stranden.

Utöver de fem verk av Kongen som kommer att auktioneras ut på Kollers auktion Impressionist & Modern Art den 29 juni, återfinns litografin Le Carrousel et le fiacre 

från år 1950 på auktionen Prints & Multiples nästkommande dag. Andra betydande namn som förekommer på den impressionistiska auktionen är Pierre-Auguste Renoir, Wilhelm Lembruck, Pierre Bonnard, Fernand Léger och Ernst Ludwig Kirchner.

30 Juni – Graphics & Multiples

Picassos sista musa och andra fru, Jacqueline Rogue, är också konstnärens mest avbildade. Picasso var inte bara en av 1900-talets största konstnärer utan även en av seklets mest produktiva. Jacqueline förekommer som motiv på över 400 av konstnärens verk: avmålad, i tryck eller på keramik. Två verk som föreställer Jacqueline Rogue kommer att auktioneras ut på Kollers Graphics & Multiples den 30 juni. Femme au corsage à fleurs målades år 1957-1958 och är ett av Picassos mest slående porträtt av musan. Det andra porträttet, Jacquline de profil (Buste de femme au corsage blanc) är en zinketsning från 1958.

Kollers fem dagars-yra avslutas storstilat den 30 juni med auktionen Post-War & Contemporary, där Tony Cragg, Theodoros Stamas, HR Giger, Niki de Saint Phalle, Mark Tobey, Georg Baselitz, Mario Schifano och John Chamberlain endast är ett fåtal av de konstnärer vars verk kommer finnas tillgängliga. Den som befinner sig i Zürich har möjligheten att spana in föremålen fram till 24 juni.

Här hittar du Kollers samlade auktioner!