Länge anammade Bukowskis och de andra stora auktionshusen låga utrop för att använda de ofta betydligt högre slutprisen i sin marknadsföring. Idag har man tvingats höja utropen av strategiska och konkurrerande skäl . Bukowskis har sedan ett år visat störst mod vilket resulterat i mer modesta slutpriser jämfört med de vägledande utropspriserna. Trots höjda utrop överraskar vissa slutpriser och man kan stoltsera med elva miljonnoteringar på senaste auktionen.

 

Andy Warhol Scandinavian beauty Andy Warhol "Scandinavian beauty" (foto Bukowskis)

Ett överraskande högt pris, även sett till internationella mått mätt, nådde Andy Warhols porträtt av en icke namngiven skandinavisk kvinna ropades in för 10,3 miljoner kr + provision. Man får hoppas att den avporträtterade väljer att namnge sig för den nya köparen av hänsyn till den än så länge oskrivna konsthistorien.

Jan Håfström Den eviga återkomsten Jan Håfström "Den eviga återkomsten" (foto Bukowskis)

Efter fjolårets rekordnotering av Jan Håfströms verk ”Återkomsten/The return" från 1967 var förväntningarna höga inför vårens försäljningar av konstnärens verk. Håfströms praktverk den ”Den eviga återkomsten” som består av 86 bemålade pannåer i varierande storlek klubbades för 4 miljoner kr, på den lägre utropsintervallen. Målningarna uppmärksammades för två år sedan på Biennalen i Venedig där de visades. Ägare var då Åmells konsthandel, vilket borde ha framgått under proveniens, liksom Galleri Brändström och Stene där den såldes första gången.

 

Jan Håfström Rummet Jan Håfström "Rummet" (foto Bukowskis)

Överraskande låg bevakning hade ”Rummet” av samme konstnär. Köparen blev nog överraskad när han ropade mot utropet 500-600 000 kr, men fick målningen för 190 000 kr + provision.

Totalt klubbades föremål till ett värde av 46 451 450 kr. En siffra som indikerar att samtidskonsten och design kopplat greppet om den svenska auktionspubliken. Fler överraskningar och prisrekord är att vänta…

/Pontus Silfverstolpe

Kommentarer