Kärt barn har många namn. Carl Larssons ”I grönan lund” / ”Våridyll” / ”De badande barnen” / ”Idyll” är daterad 1901 och målad i akvarell, tusch och täckvitt på papper Kärt barn har många namn. Carl Larssons ”I grönan lund” / ”Våridyll” / ”De badande barnen” / ”Idyll” är daterad 1901 och målad i akvarell, tusch och täckvitt på papper

När den svenska försommaren är som vackrast och de nationalromantiska motiven från den svenska konsthistoriens guldålder gör sig påmind i naturens rosaskimrande skymningar och jasmindoftande morgnar klubbas en av de finaste konstsamlingarna som varit ute på auktion det senaste decenniet.

Det är Bukowskis som fått det prestigefulla uppdraget att sälja 114 konstföremål till ett värde av 30 miljoner kronor, ur Hans Erik Börjesons omfattande samling på ”Important Spring Sale” den 7-8 juni.

Samlingen har tidigare varit utställd på Greenverket i Tällberg och innehåller flera betydande verk från några av våra mest kända mästare Anders Zorn, Carl Larsson och Carl Kylberg, som tillsammans med internationella stjärnor som Pablo Picasso och Marc Chagall finns representerade i denna högst personliga och dynamiska samling.

Dyrast på pappret. Anders Zorns ”Fiskmarknad i St Ives” / ”On the Beach St Ives Cornwall England” ropas ut för 18 miljoner kronor på Bukowskis auktion 7 juni Dyrast på pappret. Anders Zorns ”Fiskmarknad i St Ives” / ”On the Beach St Ives Cornwall England” ropas ut för 18 miljoner kronor på Bukowskis auktion 7 juni

En av de främsta Zorn-målningarna i privat ägo
Den mest värdefulla målningen tippas bli den fantastiska akvarellen ”Fiskmarknad i St Ives” / ”On the Beach St Ives Cornwall England”, som är signerad och daterad St Ives 1888. Den meterstora målningen som är en av Zorn främsta målningar har inte varit till salu sedan 1968 då den såldes på Bukowskis, för en bra bit under de 18 miljoner kronor den nu ropas ut för.

Med en gedigen proveniens (Inköpt av statsminister friherre Gustaf Åkerhielm) och utställd på åtskilliga Zornutställningar världen över borde målningen vara hårdvaluta för vilket amerikanskt och europeiskt konstmuseum, med nordiskt 1800-tals måleri i sina samlingar, som helst.

Carl Kylbergs säregna måleri lockade makarna Börjseson. ”När rönnbären mogna” är en av de målningar som går under klubban på Bukowskis Signerad CK. Olja på duk 57 x 71 cm. Carl Kylbergs säregna måleri lockade makarna Börjseson. ”När rönnbären mogna” är en av de målningar av konstnären som går under klubban på Bukowskis auktion "Important Spring Sale"

Penseln faller inte långt från duken
Hans Erik Börjeson föddes i en konstnärsfamilj, så steget till att börja samla konst med ett "ärligt uppsåt" var inte särskilt långt. Hans Erik och hans hustru Maria köpte sina första verk på 1950-talet och totalt hann de köpa runt tvåhundra verk av flera av våra främsta konstnärer.

”Brita, en katt och en smörgås” / ”Kersti och katten” visar upp ett av Carl Larsons mest kära motiv. Signerad C.L. och utförd 1898 ”Brita, en katt och en smörgås” / ”Kersti och katten” visar upp ett av Carl Larsons mest kära motiv.
Signerad C.L. och utförd 1898

Vän med Picasso
Men det var inte bara svensk konst som rymdes i samlingen. För Dagens Industri berättade konstsamlaren nyligen om de sköna söndagsluncherna i Saint-Jeannet tillsammans med Pablo Picasso och Marc Chagall och hur kyparen ville ha betalt med checkar då namnteckningen ofta var mer värdefull än restaurangnotan.

Ytterligare en paradmålning av Anders Zorn målad under ett av hans absolut bästa år som aktiv konstnär. Den lilla akvarellen ”Frukost i det gröna” är signerad och daterad Zorn 27 aug -86 Ytterligare en paradmålning av Anders Zorn målad under ett av hans absolut bästa år som aktiv konstnär. Den lilla akvarellen ”Frukost i det gröna” är signerad och daterad Zorn 27 aug -86

För mig är konsten helig
- Att leva med konst och få möjlighet att dela den, på det sätt vi haft möjlighet att göra genom Greenverket, har varit en sann glädje och något som berikat hela mitt liv. Genom konsten har jag träffat vänner för livet och jag har alltid känt att konsten har talat mitt språk. Nu hoppas jag att konstverken kan ge samma glädje och inspiration till någon annan, som också kan trygga dess framtid och plats i historien. Vem vet, kanske får vi se ett verk av Zorn på Zornmuseet i Mora i framtiden, det hade varit fantastiskt, säger Hans Erik Börjeson.

Carl Kylbergs ”Soluppgång i trädgården” / ”Morgonsol i trädgården” ingår i samlingen som säljs på auktion i början på juni Carl Kylbergs ”Soluppgång i trädgården” / ”Morgonsol i trädgården” ingår i samlingen som säljs på auktion i början på juni

Personliga kontakter avgör konstaffärer
I en tid då allt fler auktionshus drivs av onlineaffären är det avgörande att förstå vikten av erfarna experters roll. Även denna gång har den personliga kontakten och förtroendekapitalet varit avgörande för uppdraget.

- Efter drygt 30 år av vänskap är det en ära att få vara delaktig i att förmedla dessa mästerverk. Det har varit en sann glädje att se denna fantastiska konstsamling formas under årens lopp och genom den, lära känna Hans och hans exceptionella öga för konst. Speciellt ”Fiskmarknad i S:t Ives” har följt mig i tankarna under åren som gått sedan första gången jag såg den. Samlingen på Greenverket har bjudit på en konstupplevelse utöver det vanliga och jag är oerhört tacksam för de många och långa samtal om konsten, som ägt rum under mina vistelser på Green Hotel och Hotell Siljanstrand i Tällberg, säger Anette Granlund, specialist på Bukowskis.

Visning äger rum 1 – 6 juni på Berzelii Park 1 i Stockholm. Auktion 7 – 8 juni på Arsenalsgatan 2 i Stockholm. Konst säljs 7 juni med start 18.00.

 

Kommentera