För många har det varit en lång väntan på det klassiska utbudet på Bukowskis. När så den röda mattan väl rullades ut för en vecka sedan så kan man stoltsera med den största auktionen i mannaminne. Jag har valt ut några smakprov för olika plånböcker:

Nils Kreugers Vintrig Boulevardscen med hästdroska

Nils Kreugers ”Vintrig Boulevardscen med hästdroska” från Paris målad 1886 är en stämningsfull och välmålad bild. Efter en veckas tropisk värme tror jag på fyndläge p g a det snötäckta motivet. Utrop: 40-50 000 kr

Robert Thegerströms Motiv från Frankrike

Robert Thegerströms ”Motiv från Frankrike” ser ut att vara en försommarbild från ett klasiskt landskap från områdena utanför Paris. En vacker bild som gör sig bättre i verkligheten än i den tryckta katalogen. Utrop 80-100 000 kr.

Bruno Liljefors Anna

Ett av auktionens verkliga dragplåster är något så sällsynt i djurmålaren Liljefors produktion som ett porträtt. Mästarens hand har på ett innerligt sätt målat av sin käresta, Anna, i ett blommande landskap. Året är 1885 och influenserna från tiden i Grez är tämligen uppenbara. Utropet är 2,5 – 3 milj kr. Hade det inte varit för Annas hatt i förgrunden hade utropet kunnat ligga på ytterligare en halv miljon. Det skulle förvåna mig om en livlig budgivning uteblir.

Prins-Eugen En sista solglimt

När Prins Eugen är som bäst är det riktigt bra. ”En sista solglimt” väcker känslan och sinnesbilden av svensk högsommarkväll. Dedikationen avslöjar vänskapen till Sveriges store skulptur Per Hasselberg, som var en mycket omtyckt person i konstnärskretsar. Året är 1893 och man ser hur de franska impressionistiska dragen närmar sig jugendtidens måleri. En fantastisk bild med ett relativt tilltaget utrop på 300-325 000 kr.

Bruno Liljefors Ejdrar på skär

När det kommer till Bruno Liljefors djurmåleri stannar jag allt oftare framför hans dukar föreställande ejdrar i skärgården. Utrop 175-200 000 kr

Ernst-Josephson-Marknad-i-Dalarne

En av de mer intressanta bilderna står inte helt oväntat Ernst Josehpson för. ”Marknad i Dalarne(Den heliga familjen)” är målad på pannå och har tydlig karaktär av Josephsons drömvärld som ofta identifieras som sjukdomsperiod. Utrop 100-125 000 kr tror jag inte räcker.

Bror-Gustaf-Hillgren Adam och Eva

För en lite mindre plån ok tycker jag Bror Gustaf Hillgrens ”Adam och Eva” är en liten pärla. Måleriet är så tidstypiskt från början på 1900-talet och färgsättningen så intensiv att bilder står ut från väggen i visningslokalen.

Edvard munch The-Sick-Child 1

Personligen håller jag Munch som en mycket stor grafiker, och ”The sick child I” som en favorit. Här får man nog räkna med internationellt intresse.
Utrop 1,5-1,7 milj är säkert rimligt, eftersom min kollega i Antikdeckarna Anders Welander vet vad han gör…

Antik Bachshaish

Varje säsong förundras jag över intendent Annete Granlunds förmåga att hantera så mycket högkvalitativa mattor till auktionerna. Personligen tycker jag att en stor antik terrakottafärgad Bachshaishmatta med medaljonger imponerar. Utrop 100-150 000 kr. Det är tyvärr här jag går bet…

Ryttarporträtt med husar från Smålands regemente. 1800-tal

En av de mest udda målningarna på hela auktionen är ryttarporträttet föreställande en husar med häst från Smålands regemente från 1800-talet. Trots att man inte vet vem som målat den ligger utrop på 50-60 000 kr, men å andra sidan får man en unik tavla med väldigt hög charmfaktor.

Lars Nordin

Lars Nordins eleganta rokokomöbler förhöjer möbelavdelningen Båda i ett härligt skick och med tydliga siganturer eller märkningar.
Köpläge!

Speglar Stockholmsarbeten Rokoko

Avdelningen över konsthantverk kan stoltsera med ett par rokokospeglar med fasettslipade glas som har hängt på Östanå i Uppland. Utrop 200-225 000 kr

/Pontus Silfverstolpe

Kommentera