Bilar blev konst när svenskt samlarpar köpte internationella verk av konstvärldens toppnamn. När samlarna Bo och Margareta Lindh köpte ihop sin imponerande konstsamling var det med "gamla" bilpengar. Det var Bo Lindhs morfar, Even Christian Gjestvang, tillika Sveriges första bilhandlare som gjorde sig en förmögenhet.
Gjestvang & Co blev generalagent för det amerikanska bilmärket Hudson och sedermera generalagent för Peugeot. Som Sveriges största bilimportören under lång tid, introducerade han även bilmärket Ford.
Marc-Chagall_Auktion_BUkowskis-Moderna_Anna-Karin-Pusic_Bror-&-Margareta-LIndhIntresset för bilar gick i arv. Dottern Alexandra blev 1907 den första kvinnan i Sverige att ta körkort, vilket resulterade i ett antal biltävlingar, och 1936 övertog hon vd-posten i faderns företag. På början av 1960-talet gifte sig Alexandras son Bo Lindh med Margareta Danneskjold-Samsoe. De bodde tidvis på franska Rivieran, där konstintressent väcktes på allvar och den internationella samlingen började ta form.
Ett av verken Bukowskis säljer på vårens Moderna kvällsauktion är Marc Chagalls gouache "Le reve du Chagall sur Vitebsk". Utropet är satt till 4-6 miljoner kronor. I Dagens Industri skriver Gustaf Tapper om hur makarna föll för målningen efter en kväll på operan i Paris när de promenerade förbi Galerie Elysée.
Pablo-Picasso_Bukowskis-Auktioner_Bror-&-Margareta-Lindhs-samling_Gustaf-Tapper_Anna-Karin-Pusic Av samma galleri köptes även en oljemålning av Pablo Picasso som nu ropas ut för 6-8 000 000 kronor.
Det är uppenbart att de svenska auktionshusen, i konkurrens med de internationella jättarna, satsar allt mer på att få in de internationella toppobjekten som finns i landet.
- Det är otroligt roligt för Bukowskis att få förtroendet att sälja en sådan här internationell samling. Samtidigt är det den här utvecklingen vi ser just nu; Bra konst vill ut på marknaden och köpare från hela världen skriker efter kvalitet, säger Anna-Karin Pusic, som den 1 februari blev chef för Fine art på Bukowskis, i ett pressmedelande från auktionshuset.
Ett led i att nå den internationella publiken är, förutom via satsningar på nätet och genom att synas på internationella söksajter som Barnebys, att Bukowskis börjat med kvällsauktioner för de verk som riktar sig till en internationell publik. Något som är mycket logiskt. En amerikansk konsthandlare är troligen på bättre köphumör efter en god lunch än klockan fyra på morgonen.
Anders-Zorn_Modersglädje_Bo-&-Margareta-Lindhs-samling_konstsamling-under-klubban
Utöver nämnda verk kommer konst av bland andra Fernand Léger och Maurice Utrillo att säljas. Det totala utropspriset är drygt 20 miljoner kronor och samlingen säljs på en kvällsauktion den 28 april.
På Bukowskis klassiska auktion säljs även Anders Zorns akvareller "Modersglädje" och "Sorg" tillsammans med en mängd etsningar av samme konstnär.

Kommentarer