Igår klubbades Christie´s mest framgångsrika auktion någonsin, sett till omsättningen. Samtidskonst bytte ägare för ett värde av 495 miljoner dollar. Sanslösa budgvingar bäddade för nya världsrekord.

Christie´s_auktionsrekord_samtidskonst_conteporary Sale Så var det dags igen! Det finns få saker som är så hett som konst just nu

Bland annat klubbades Jackson Pollocks målning Number 19 från 1948. Utropet var 25-35 miljoner dollar men målningen såldes för osannolika 58,4 miljoner dollar(!).

Jackson-Pollock_Christie´s-Conetporary-Sale_auktionsrekord Ibland undrar man: vad hade konstnären sagt?

Rekorden fortsatte med bland annat Roy Lichtensteins Woman with flowered hat som såldes för dryga 56 miljoner dollar, liksom Jean-Michel Basquaits heroinstinna målning Dustheads som såldes för en bit över 48 miljoner dollar. Så där höll det på till sent på kvällen då Christe´s med sant nöje(får man förmoda) kunde summera auktionen och konstatera att man omsatt den största auktionen i företagets 247-åriga historia. Provisionerna borde räcka till att betala Christie´s lönerna även denna månad.

Jean-Michel-Basquait_Christie´s_samtidskonst-på-auktion_auktionsrekord Priskurvan har varit konstant de senaste åren - uppåt!

En av anledningarna till de enorma slutsummorna handlar dels om allt förmögnare människor runt om i världen, dels ett antal stora museer med mångmiljardbudgetar som ska fyllas, inte minst i Mellanöstern och Asien, men även och framför allt kanske, för att det kommer ut riktigt riktigt bra verk på marknaden när det finns köpare med rätt plånbok.

Kommentera