Firman Svenskt Tenn har inte bara producerat Josef Franks möbler och tyger även om den österrikiske formgivaren med tiden blev något av en gallionsfigur för det välkända varumärket. Grundaren Estrid Ericson hade ett fantastiskt öga för allt från hela inredningar till det där lilla extra som förgyller ett hem. Utöver Svenskt Tenns egna produktion fylldes affären med inköpta föremål från världens alla hörn som Estrid själv valt ut.

Estrid Ericson, Svenskt Tenn, Inredning

Ett sådant exempel är drinkvagnen från 1940-50-tal i metall och svart glas som säljs på Bukowskis Market i början av nästa vecka. Ett perfekt inredningsföremål som förhöjer vardagen, både genom skönhet och dess funktion.

Barvagn/Drinkvagn, Svenkt Tenn, 1940-tal, 1950-tal, inredning

Säga vad man vill om Oskar Bergmans insmickrande och färgglada akvareller föreställande svenska sommarängar eller björkhagar med vitsippor. När det kommer till skymningsbilderna från Stockholm så lyckas han faktiskt närma sig några av de riktigt stora konstnärerna såsom Eugen Jansson.

Oskar Bergman, Stockholm, skymning, siluett, akvarell

Även om måleriet är mer naivt och inte lika drivet så infinner sig känslan av Stockholm i en svunnen tid. Den här målningen klubbades i veckan på Bukowskis Market för 6 000 kr. Ett riktigt fynd, tycker jag! Mitt tips till köparen är att låta passepartout och ram vara.

Kommentarer