Det händer ibland att man hör talas om historier som låter för bra för att vara sann. Tyvärr visar det sig allt som oftast vara just så - osant. En sådan historia fick sin början år 2012 då Marcia ”Martha” Fuqua, påstod sig ha köpt en målning på en loppmarknad för 50 kronor. Denna målning hade legat i en låda tillsammans med andra föremål, men visade sig senare vara en äkta Renoir.

Den återfunna målningen av Renoir.

Marcia Fuqua planerade att sälja målningen och anlitade ett auktionshus, som satte utropspriset till en halv miljon kronor. Den osannolika historien om den nu återfunna målningen, skapade stora rubriker och dessa nyheter nådde fram till Baltimore Museum of Art, som påstod att målningen tillhörde dem. Målning hade nämligen 60 år tidigare blivit stulen och museet hade papper som bevisade detta. Det hela ledde till att auktionen fick ställas in och och att en tvist blommade upp om vem som egentligen ägde målningen.

Nu först har historien fått sin upplösning. En domstol tilldömer museet som rättvärdig ägare av målningen. Dessutom pekas Marcia Fuqua ut som lögnare av sin egen bror, Owen Fuqua. Han menar att hans syster ljuger om loppmarknaden och att han har sett målningen flera gånger under sin uppväxt.

Deras mor, Marcia Fouquet, hade under 50-talet täta förbindelser till Baltimore museums konstförening och hon var dessutom specialist på att kopiera målningar av Renoir. Troligtvis har hon på något sätt kommit över målningen under denna tid och bevarat dess hemlighet. Owen Fuqua säger sig ha frågat sin mor om detta flera gånger, men aldrig fått någon förklaring. Historien om hur målningen egentligen kom i familjen Fuquas ägo, lär heller aldrig klaras ut då Marcia Fouquet inte längre är i livet. Klart är i alla fall att målningen till slut har kommit hem.

 

Kommentera