Jag hoppas att ni alla haft en riktigt god, avkopplande och vacker jul!

Själv ska jag verkligen inte klaga - under granen låg en vintagedröm så uppenbarligen måste jag ha varit väldigt snäll under förra året. Vad jag däremot inte hittade bland klapparna men som jag ständigt önskar mig är en kinesisk lackskärm.

Jag vet i ärlighetens namn inte om det finns ett enda föremål i världen som kan prägla och lyfta ett rum så som just en vikskärm! Och går det att tänka sig något mer praktiskt - här kan man gömma sladdar och dammsugare, barnens leksaker eller skrymmande högtalare. Min egen plan är att ställa en skärm framför tv'n på väggen så att man åtminstone slipper se den när den inte är igång.

Den kinesiska tekniken att skära i träpaneler för att sedan täcka dem med lack och måla en dekor i guld eller olika färger uppstod redan under Mingdynastin (1368-1644). En riktigt påkostad skärm kan strykas med upp till 30 lager lack innan den är klar och innan varje nytt lager påförs bearbetas eller målas det tidigare lagret. Skärmarna dök upp i Europa under 1600-talets slut och kallas ofta för Coromandelskärmar efter Coromandelkusten i Indien där föremål från Kina skeppades ut.

Det är bara fantasin som sätter gränserna - låt 2014 bli året då vi alla ropar hem varsin lackskärm!

Allt gott! /Emma

Kan man tänka sig en flottare headboard till sängen?

Just nu finns 2 st. vikskärmar  i siden och lack till salu via Barnebys - klicka på respektive skärm ovan och nedan för mer information. (Men skynda - auktionen på skärmen i lack avslutas den 8:e januari 19:50.)

Helst vill man såklart hitta skärmarna med många smala paneler som på bilden ovan. På så vis kan man lättare ställa skärmen "runt" ett föremål och får fler möjligheter till variation.

En som hade fullständigt dille på kinesiska lackskärmar var Coco Chanel. Jag kan tänka mig att hon tilltalades av skärmarnas grafiska uttryck och den känsla av lyx som den blanka lacken bidrar till. I hennes bevarade våning på 31 Rue Cambon i Paris verkar det inte ha funnits väggar nog åt alla vikskärmar hon köpte. Följande bild från salongen.

På bilden nedan har t.o.m. skärmarna blivit en del av själva väggen(!)

Ovan ytterligare en bild från Mademoiselle Chanels salong.

Vem skulle inte vilja sträcka ut sig på den här dagbädden ovan?

Skärmar gör sig utmärkt i hörn då de dels täcker en "död" yta, dels bildar en fond oavsett var man står i rummet.

Genom att ställa orkidéerna framför lackskärmen ser det nästan ut som om de växer ur själva skärmen - briljant!

Ovan en "modern" variant på en klassisk lackskärm som faktiskt också den är förvånansvärt dekorativ.

___________________

Bilder från Pinterest & Barnebys

Kommentarer