Det är en skön blandning av föremål som Göteborgs Auktionsverk bjuder på när höstens kvalitetsauktion presenteras, men även de ständigt pågående nätauktionenerna innehåller godis för såväl stora som små.

Göteborgs-Auktionsverk_Gustavianska-stolar_Johan-Erik-Höglander Fyra signerade stolar av stockholmsmästaren Johan Erik Höglander ropas ut för 20 000 kronor

En av de främsta stolmakarna i Stockholm under 1700-talet, Johan Erik Höglander som var mästare mellan 1777-1813, anses ligga bakom de fyra förgyllda stolarna tillverkade under den omåttligt populära gustavianska stilen som ropas ut på auktionen. Två av stolarna är etikettmärkta med Stockholms stolmakareämbete samt att en är signerad Johan Erik Höglander.

Bruno-Mathsson_vilstol-med-fotpall_auktion_Göteborgs-Auktionsverk Ergonomins mästare har han kallats, Bruno Mathsson. Vilstolen med fotpall ropas för 8 000 kronor

En annan stolmakare av betydligt yngre årgång är Bruno Mathsson. Han kallas ofta i litteraturen för ergonomins mästare, eftersom han lyckats uppnå näst intill perfektion när det kommer till sittkomfort. Det sägs att formgivaren och möbelarkitekten själv satte sig i en snödriva för att studera kroppens naturliga sittställning. Resultatet ser ni här, och kan framför allt upplevas om ni köper stolen med fotpall som ropas ut på Göteborgs Auktionsverks kvalitetsauktion den 25 november.

Golvlampa_golvarmatur_Gilbert-Watrous_Göteborgs-Auktionsverk_Kvalitetsauktion den riktigt snygga golvarmaturen av Gilbert Watrous ropas ut för 15 000 kronor

Även om industridesignen inte är lika glödhet inredningstrend som det var som för ett par år sedan så har trenden för snygga armaturer fortsatt i allra högsta grad. Denna delikata prisbelönta golvarmatur av Gilbert Watrous har blivit en världsklassiker. Bland annat ingår den i MoMa:s samlingar. Lampan är tillverkad av Yasha Heifetz som länge var en vän till formgivaren.

LEKSAK,-'Ski-Rolf'_Lehman_1900-talets-första-del_Kvalitetsauktion_Göteborgs-Auktionsverk Lehmans "Ski Rolf" från 1900-talets början är riktiga samlarobjekt. Utropet är 6 000 kronor

För den yngre auktionsbesökaren så lockar troligen leksakstillverkaren Lehmans Ski Rolf till sig uppmärksamhet. Den här typen av mekaniska leksaker från 1900-talets början är riktiga samlarobjekt, varför den yngre generationen mest fortfarande får nöja sig med att titta på.

Johan-Ericson_Marstrand_Göteborgs-Auktionsverk Marstrand avbildat av Johan Ericson ropas ut för 18 000 kronor

Marstrand brukar alltid vara ett populärt motiv. Särskilt när det är avbildat av Johan Ericson. Troligen är det någon som har härliga sommarminnen från just den här platsen vilket borde få budgivningen att ta fart när det är dags.

Antika-champagneglas_champagnestrutar_1800-tal_1700-tal_Göteborgs-Auktionsverk Champagnestrutar är ett måste! Inte minst till nyårsfesten. Utrop 5 000 kronor

Den klassiska champagnestruten med graverad dekor är, för många, sinnebilden för ett lyckat nyår. Nu kan de bli dina för 5 000 kronor. Eller mer...eller kanske mindre.

Bestick_Georg-Jensen_Göteborgs-Auktionsverk Modellen "Konge" av Johan Rohde för Georg Jensen i Köpenhamn efter 1945 ropas ut för 70 000 kronor .

En bra middag kräver bra bestick. En hel bestickuppsättning i sterlingsilver av modellen "Konge" formgiven av Johan Rohde bestående av 133 delar.

Golvur_Piedestal_Tyskland_Göteborgs-Auktionsverk_kvalitetsauktion Det tyska golvuret ropas ut för 10 000 kronor

Även om man friskrivit sig ordentligt i katalogtexten är den bemålade piedestalen som bär upp golvuret med en fantastiskt vacker och rolig urtavla med olika figurscener. Här hittar du hela katalogen på Barnebys!

Kommentera