På söndag klockan 12 klubbas den största auktionen på länge på Helsingborgs Auktionsverk. I topp finns flera marinmålningar, varav Jacob Häggs stora fullriggare vid Gibraltar har dragit till sig mest uppmärksamhet så här långt. Målningen kommer från ett privat hem i Viken, där ägaren samlat bra konst under en lång tid.
Jacob-Hägg_Helsingborgs-Auktionsverk_Joakim-Bengtsson

Auktionen bjuder även på en hel del kinesiskt porslin från en privat samling. Säkert är det något av föremålen som borde överraska med tanke på senaste årens dammsugning av den svenska auktionsmarknaden i jakt på kinesiskt konsthantverk.
Anna-Petrus_Blomkruka-1_Näfveqvarns-bruk_Helsingborgs-Auktionsverk Ute i trädgården hos samma familj stod även ett par av Anna Petrus Blomkruka 1 i gjutjärn, tillverkade för Näfveqvarns Bruk. Urnorna som var på väg till loppis när Helsingborgs Auktionsverks VD, Joakim Bengtsson, fick syn på dem har fått ett utrop på 20 000 kronor.
Barskåp_Helsingborgs-Auktionsverk_JOakim-Bengtsson
Ett barskåp från 1920 borde kunna locka flera utländska budgivare. Skåpet köptes på 1950-talet på Stockholms Auktionsverk och har stått på Sofiero Slott.

Heriz_matta_Helsingborgs-Auktionsverk_auktion_Henry-Dunker

- Den mest spännande proveniensen har nog ändå den fantastiska Herizmattan som jag räddade från att bli helt förstörd. Den kommer från Henry Dunkers Villa. Henry Dunker grundade Tretorn på 1960-talet och var vid tiden när han dog Sveriges rikaste man med fantastiska föremål. Vissa fick följa med villan som blev ålderboende, medan andra såldes. Henry Dunker har, kanske som bekant, betytt oerhört mycket för staden. Ålderboendet ska investera pengarna för mattan i ljuskronor, vilket de har större behov av, avslutar Joakim Bengtsson.

Kommentera