BBC, Channel 4, Sky Television, ja säg den engelska TV-kanal som inte sänt dygnet runt angående den senaste tidens stora kändisskandal. Det handlar om den 53-åriga TV-kocken Nigella Lawson som slagit igenom världen över genom att göra kokkonsten till något som handlar lika mycket om lust och passion som paketering. Iförd åtsittande märkeskläder och nyfönat hår har hon rört ihop en tomatsås som få andra. Men framgång och kändisskap har en baksida, till exempel att en hel värld gärna följer dina personliga tragedier och tunga livsskeenden.

nigella-lawson-assistants-fraud-trial_Charles Saatchi En av kändisskapets baksidor

Vad har det här med konst, antikviteter att göra, tänker ni kanske? I dagarna har hon medgivit att hon använt både kokain och cannabis. Dels tillsammans med hennes exmake som dog i cancer, för att förlösa honom från de outhärdliga smärtor han stundtals upplevde såväl psykiskt som fysiskt. Men även efteråt, för att uthärda de psykiska påfrestningar hon utsatts för i hennes äktenskap med en av världens mest framgångsrika gallerister och konsthandlare Charles Saatchi. Den före detta reklamgurun, som tillsammans med sin bror hade 600 kontor världen över, lämnade reklamen för konsten. Saatchi är direkt och indirekt en av de personer som lyft senaste årens moderna och samtida konst till de astronomiska prisnivåer  som mycket handlas för idag.

David-Saatchi_Nigella-Lawson Välkammad men temperamentsfull konsthandlare närmar sig rättssalen

Det hela började med att parets personliga assistenter, de italienska systrarna Elisabetta och Francesca Grillo, stått anklagade för att ha spenderat 685 000 pund på Saatchis företagskort. Anklagelserna har efter det duggat tätt till både höger och vänster, och fokus har hamnat på paret Lawson och Saatchi som har gått deras tuffaste rond någonsin - mot varandra. Det handlar om allt från paparazzibilder som tagits när en våldsam make tar strypgrepp på sin hustru under en lunch på en lyxrestaurang, till vägran att ge honom bilderna från samma situation. Till hot och smutskampanjer om TV-kockens påstådda missbruk och så vidare.

Charles-Saatchi_Nigella-Lawson Kokkonst blev krigskonst framför paparazzikameran

Det som började som lite "nysnö" har blivit till en enorm snöboll i rullning som tycks kunna bli en hel snögubbe innan den här tragiska historien har sitt slut, men i bloggen hoppas jag att det blir första och sista gången jag skriver om kändisparets olika konstformer.

Kommentera