Julien’s Auction i Califonien har flera auktioner med legendariska skådespelare som tema. Nu är det Marilyn Monroe som står i fokus. Auktionen går av stapeln fredagen den 11 oktober och Barnebys har spanat in vad som finns och upptäckte att Marilyns Monroes journal med diverse röntgenbilder finns med.

Det är givetvis en intressant läsning men vi frågar oss om det är oetiskt att lägga ut hennes sjukjournal samt röntgenbilder. Var går gränsen för hur media framställer en legend? Det är mer eller mindre självklarhet att kläder, dokument, tillhörigheter kan säljas på auktion till beundrare över hela världen men när det kommer till medicinska dokument... Har det då gått för långt?

Julien’s Auction är en mellanhand till säljaren och köparen, så problematiken ligger hos den anonyma säljaren som inte har uppgivit hur journalen kommit i hans eller hennes ägo. I media framställs journalen som det hetaste skvallret om att Monroe faktiskt var plastikopererad och därmed hamnar fokus på hennes utseende, istället för att diskutera om det är etisk korrekt att offentliggöra annars sekretessbelagd information. I Sverige skulle en prövning skett utifrån Lagen om offentlighet och sekretess (2009:400) där det bl.a tittas på om anhörig skulle fara illa av att sjukjournal gavs ut. I praktiken betyder det att det är läkaren som avgör det etiska beslutet samt om någon kan ta lida av uppgifterna. Om den svenska lagen skulle appliceras i denna fråga så är det etiskt okej att auktionera ut bilder på en avlidnes kranier och journaluppgifter. Eller?

Utropspriset på sex stycken röntgenplattor och Marilyn Monroes journal är mellan 20 000 – 30 000 dollar, d.v.s. omkring 130 000 – 190 000 svenska kronor. Spännande att se vad priset slutar! Barnebys håller utkik.

Här kan du se mer!

Kommentera